Eesti saab Balti riikides unikaalse elektrisüsteemide arenduslabori

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi hinnangul väärib TTÜ algatus tunnustust eriti seetõttu, et loodud labor leiab kasutust nii akadeemilises töös kui reaalse elektrisüsteemi töökindluse parandamisel ja uute elektritootjate elektrisüsteemi liitmise hõlbustamisel.  Foto: Andres Haabu

Järgmisel nädalal avatakse TTÜ elektroenergeetika instituudi ja Elering ASi koostöös TTÜ energeetikamajas uus elektrisüsteemide arenduslabor. Laboris saab modelleerida elektrisüsteeme, testida elektrivõrgus olevate seadmete talitlust ja töökindlust ning uurida rikete mõju Eesti elektrisüsteemile.

Uute seadmetega saavad oma elektrisüsteemi töökindlust ja seal asuvaid seadmeid kontrollida ja häälestada nii uued kui ka olemasolevad ettevõtted üle Eesti, teatab TTÜ. Näiteks uued elektritootjad, sealhulgas tuule- ja päikeseenergia tootjad saavad enne liitumist elektrivõrguga kontrollida oma seadmete vastavust nõuetele ning vajadusel seadistada vastavaks võrgueeskirjale.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi hinnangul väärib TTÜ algatus tunnustust eriti seetõttu, et loodud labor leiab kasutust nii akadeemilises töös kui reaalse elektrisüsteemi töökindluse parandamisel ja uute elektritootjate elektrisüsteemi liitmise hõlbustamisel.

TTÜ elektroenergeetika instituudi direktor professor Ivo Palu: „Elektrisüsteemide arenduslaboris saab tuvastada uuritavate seadmete ja elektrivõrgu vastastikuseid mõjusid ning pakkuda välja sobivaid lahendusi seadmete parimaks kasutamiseks.“

Labori kalleim ning kõige uuem seade on RTDS simulaator. See on eriotstarbeline reaalajasimulaator, millega saab ohutus ja kontrollitud keskkonnas testida reaalseid seadmeid. Näiteks elektrisüsteemide kaitse-, juhtimis- ja kommunikatsiooniseadmete testimine töötavas elektrisüsteemis on äärmiselt ohtlik ja erakordselt kallis, kuid simulaatori kasutamisel on võimalik teostada testimist ilma elektrisüsteemi mõjutamata.

 

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785