Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna peatänava ideekonkursi võitsid Kavakava arhitektid

Foto: Kavakava
Eile välja kuulutaud Tallinna peatänava ideekonkursi võitis OÜ Linnalahendused, mille tuumiku moodustavad Kavakava arhitektid. Võidutöö "Kevad linnas" põimibTallinna linnaruumi ajaloolise bastionivööndiga.

OÜ Linnalahendused, töörühma kuulusid lisaks arhitektuuribürood Kavakavat esindavatele Siiri Valnerile ja Indrek Peilile Toomas Paaver, Kristel Niisuke, Valdis Linde, Riin-Kärt Lanno ja teedeinsener Indrek Kustavus.

Žürii liige, Eesti Arhitektuurikeskuse juhataja Raul Järg tunnustas kõigi kaheksa võistlustöö autoreid. "Žüriil oli hea valida, sest kõik tööd olid tugevad ja sisukad," tunnistas Järg. "Teistest eristusid siiski kaks tööd, "Selgroog" ja "Kevad linnas", mõlemal oli väga tugev kandev ja ka reaalsuses rakendatav idee."

Tihedas konkurentsis võitjaks osutunud "Kevad linnas" põimib Tallinna ajaloo tänase päevaga, markeerides ruumiliselt kunagist vanalinna ümbritsenud bastionivööndit. "See toob Tallinna linnaruumis välja kihistuse, mis on suuresti kadunud," märkis Järg. Narva maantee algust Viru ringist Jõe tänavani näeb võidutöö rohke haljastusega inimmõõdulise puiesteena, millest võiks kujuneda Tallinna esinduslikeim äritänav. 

"Võidutöö on ka väga linlase-keskne, luues meeldiva ja mõnusa linnaruumi eeskätt kohaliku elaniku jaoks," rõhutas Järg. "See tähendab, et sündiv linnaruum on väikeses mõõtkavas, ta mõjub mõnusa ja sõbralikuna. Lisaks jätab see võimaluse tulevikus ühendada Narva maantee üheks orgaaniliseks tervikuks Viru tänavaga."

Võidutööst juhindutakse ehitamisel

Peatänava ideevõistlus on esimeseks osaks Vanasadama ja kesklinna vahelise liikuvuskeskkonna arendamise projektist, mille lõppeesmärk on luua Tallinna südalinna inimkeskne ja kaasaegne linnaruum ning ühendada südalinna killustatud toimepiirkonnad tervikuks. Tervikuna hõlmab peatänava projekt Pärnu maantee südalinnapoolset lõiku ja Narva maantee algust, teises etapis ka peatänavaga külgnevaid kvartaleid.

Võistlus korraldatakse koostööna Eesti Arhitektide Liidu kureeritava EV 100 arhitektuuriprogrammi “Hea avalik ruum” ja Tallinna linna ning Euroopa Ühtekuuluvusfondi kaasrahastatava Vanasadama ja kesklinna vahelise liikuvuskeskkonna arendamise projektiga.

Võistlustööst juhindutakse Peatänava ala edasisel projekteerimisel ja ehitamisel. Tallinna Peatänava avaliku ruumi lahendus või osa sellest on kavas välja ehitada EV 100 programmis Euroopa Ühtekuuluvusfondi ja Tallinna linna vahenditega hiljemalt aastaks 2020. Peatänava projekti toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus, Ühtekuuluvusfond, Tallinna linn, Eesti Arhitektuurikeskus, Eesti Arhitektide Liit, AS Tallinna Sadam, AS Viru Keskus ja mitmed teised kohalikud ettevõtted.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785