30. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EfTEN paneb uued aktsiad avalikult müüki

Viljar Arakas
Foto: Andras Kralla
Alternatiivne investeerimisfond EfTEN Real Estate Fund III AS kuulutab välja uue aktsiaemissiooni minimaalse investeerimismahuga 1000 aktsiat ühe investori kohta, hinnaga 11,0378 EUR/aktsia.

Emissiooni käigus kaasatava kapitali maksimaalne maht on 11 miljonit eurot, märgib ettevtõte oma pressiteates. Aktsiate märkimine algab 30. märtsil ja lõpeb 15. aprillil kell 16:00. Avalikku pakkumist korraldab fondivalitseja EfTEN Capital AS ja märkimist korraldavad kõik Eesti Väärtpaberikeskuse kontohaldurid.

EfTEN Real Estate Fund III AS-i fondijuht Viljar Arakase sõnul on tegu vaid Balti riikide ärikinnisvarasse investeeriva fondiga, mis on fokusseeritud tugevale ja stabiilsele rahavoole.

“Seekord oleme seadnud märkimisele lae, kuna tahame raha kaasata osade kaupa, see ära investeerida ja siis kaasata järgmine ring, et investeerimata kapital ei sööks investeeringu tootlust. Kaastava kapitali planeerime umbes 6 – 9 kuu vältel tööle panna. Investeerimisel hoiame jätkuvalt konservatiivset joont. Fondi eesmärk on pakkuda investoritele ärikinnisvarale omast stabiilset dividenditootlust ja head kapitali kasvu,“ rääkis Arakas.

Fondi tänaste aktsionäride hulgas on Arakase sõnul kõik neli fondivalitseja töötavat partnerit ning seitse EfTEN-i algupärast investorit, kes on ettevõttega olnud alates selle loomisest 2008. aastal. „Kokku kuulub EfTEN Capital AS-i aktsionäridele otseselt või kaudselt 47% Fond III tänastest aktsiatest – me investeerime ise samadel tingimustel fondi, mida pakume jaeinvestorile. Antud põhimõte on meie jaoks väga oluline,“ lisas Arakas.Arakase sõnul on rahavoogude languse ja tootlustasemete tõusu koostoimel ärikinnisvara täna oluliselt odavam kui näiteks kümnend tagasi.

„Kui Balti ärikinnisvara tootlused on meil kuni kaks korda kõrgemad kui Skandinaavias, on panga finantseeringu intressikulu meil samal tasemel. Seega on omakapitalitootlus meil üle kahe korra parem kui Põhjalas. Märgid viitavad ka ärikinnisvara kallinemisele – kui see peaks juhtuma, on see investoritele vaid hea uudis, aga fond kinnisvarahindadega ei spekuleeri. Oleme fokusseeritud tugevale, stabiilsele rahavoole,“ ütles Arakas..

Dividendipoliitika konkreetne

„Maksame dividendideks 80% iga-aastasest vabast rahavoost. Kui oleme kaasatava kapitali objektidesse investeerinud ehk raha tööle pannud on oodatav iga-aastane dividendimäär 4 – 8 % aastas. Täna, kui euribor on null, on iga-aastane väljamakse suurem kui olukorras, mil euribor tõuseb taas 2-3% juurde. Selle vastu plaanime ennast kindlustada intressi fikseerimisega,“ märkis Arakas.

Vastavalt Finantsinspektsiooni poolt kinnitatud fondi prospektile võib Fond III investeeringut finantseerida pangalaenuga kuni 65% ulatuses. Omakapitali osakaal on igas uues investeeringus 35% või rohkem. Iga-aastane omakapitali tootluseesmärk on 15% aastas. Tegu ei ole garanteeritud fondiga.Fondi esmaemissioonil kaasatud kapital on investeeritud kahte esimesse objekti Leedus: Šiauliai linna südames asuv Saules Miestas kaubanduskeskus ning Vilniuses asuv esinduslik Ulonu ärimaja.

EfTEN Real Estate Fund III AS on ainus fond, mis teeb jaeinvestorile kättesaadavaks investeeringu suuremahulistesse ärikinnisvaraprojektidesse. Möödunud suvel toimunud esimese aktsiaemissiooni käigus investeerisid EfTEN Real Estate Fund III AS-i 160 aktsionäri kokku 13,8 miljonit eurot omakapitali.

EfTEN Real Estate Fund III AS investeerib ärikinnisvarasse ning piiratud arendusvõimalusega kinnistutesse (kaubandus, büroo, logistika ja hotellid) või nendega seotud väärtpaberitesse Eestis, Lätis ja Leedus. Fond on sobilik pikaajalistele investoritele, kes soovivad investeerida Balti ärikinnisvaraturule, mida iseloomustab stabiilne, lihtsalt ennustatav rahavoog ning mõõdukas kapitali kasv.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785