4. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusuudised toob Eestisse UK mõjukaima ehitusstrateegi

UK üks mõjukaim ehitusstrateeg Don Ward
Foto: Constructing Excellence
Ehitusuudised.ee toob sel kevadel Eestisse ühe mõjukaima Ühendkuningriigi (UK) ehitusstrateegia arendaja ning elluviija Don Wardi.

Ehituse maailmaklassi töötuba toob Eesti ettevõtjatele koju kätte kogemused ning põhimõtted, kuidas on Inglismaa koolitanud oma ehitussektori ettevõtteid tootlikkust, kasumlikkust, efektiivsust ning arengut kiirendama.

Kes on Don Ward ja miks Ehitusuudised.ee ta Eestisse kutsus?

Eesti ehitussektor on jätkuvalt Arengufondi iga-aastase uuringu põhjal kõige madalama tootlikkuse sektor Eestis, jäädes töötlevast tööstusest maha ligi 4 korda. Ehitusuudised on kuulutanud välja 2016 aasta üheks märksõnaks efektiivsuse ja tootlikkuse kasvatamise ning võtab meeleldi eestvedaja rolli, et tuua Eestisse rahvusvaheliselt tunnustatud eksperte praktilisi kogemusi jagama.

„Esmalt huvitusin ehitusest, kui tegin lõputööd Bristoli Ülikoolis 80-ndate keskel. Olin tööl Pilkingtonis, mis oli toona klaasi ning isolatsiooni tootev ettevõte, kus töötasin madala energiatarbimisega hoonete modelleerimisega. Ülikooli lõpetades soovitas Pilkington mul edasi tegeleda madalenergia tarbimisega majade lahenduste väljatöötamisele ning töötasin Ehituse uuringute keskuses kümme aastat.“

„Üheksakümnendate keskel toimus aga suur muutus ning töötati välja „Ehitus kui meeskond“ raport, mis keskendus riigi poolt ehitussektori probleem kohtadele ning võimalikele parendavatele muutuste elluviimisele. Asusin tööle sellesse meeskonda. Esmalt oli plaan töötada seal kuus kuud, ent töö käigus sai minust uue organisatsiooni Constructing Industrry Board tegevjuht. Ülesandeks sai muutuste ellu rakendamine.“

„Peale kuus aastat seal töötamist liitusin Projekteerimise ja Ehitamise fondiga, mis hiljem muudeti Constructing Excellence’ks. Olin seal alguses protsessijuhtimise spetsialist, kuid aasta hiljem nimetati mind juhatuse esimeheks. Aasta siis oli 2006.“

"Minu töö kätkeb peamiselt saada põhjalikult aru ehitussektori tegevusest erinevatest perspektiividest lähtuvalt. Olgu siis selleks tellija, konsultant, projekteerija, arhitekt, tootejuht või ehitusfirma juht. Kõigil on erinev nägemus, kuid end nende „kingadesse“ pannes, on suurepärane võimalus õppida sektori iseärasusi tundma."

"Mul on olnud väga hea võimalus panna käsi külge mitmetele sektori reformidele. Olen olnud väga tihedalt seotud töögruppide juhtimisega, kelle ülesanne on olnud tuua lauale ehitussektori parenduse vajadused ning kvaliteedi tõstmise plaan."

"Olen Briti Hangete Standardi komitee peasekretär, mille ülesandeks on töötada välja sobivaid standardeid ehitussektori jaoks, näiteks ISO 10845. See on väga põnev ja tervitatav, sest kõik mis kodifitseeritav hangetel või ostuprotsessis on igati abistav."

"Oma töös töögruppide juhatamisel oleme alati keskendunud täielikule koostööle igas vormis. Oleme seda nimetanud partnerluseks. Üha enam mängib ka ehitussektoris rolli Lean juhtimise filosoofia, mida toetab ka valitsus. Lean lähenemine on andnud mitmeid tööriistu sektorile ja juhatab väga selgelt selleni, kuidas saada vähemaga rohkem ja kaasata juhtkonda."

"Olen seotud väga ambitsioonika kogu ehitussektorit muutva ettevõtmisega. Sel puhul on oluline just kõigi kaasamine, sest ainult ühe valdkonna kontsentreerumine muutustele, ei tähenda veel, et kogu sektor muutub. See on muidugi suur väljakutse panna käituma kogu sektor ühes rütmis."

Don Ward esines Eesti ehitussektori ettevõtjatele Eesti Ehituskonverentsil 2013 ning pälvis parima esineja tagaside.

Don Ward viib  31. märtsil Tallinnas läbi ehituse maailmaklassi töötoa, mis keskendub ehitusettevõtete ja kogu sektori produktiivsuse, koostöö, kasumlikkuse, efektiivsuse tõstmisele ning parendustegevuste reaalse plaani väljatöötamisele. Lisainfo ehituse maailmaklassi töötoa lehelt või [email protected].

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785