17. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja leidmine väiketööle tekitab peavalu

Foto: Julia-Maria Linna
Kui on vaja leida ehitaja tööle, mis ei ole väga suur, on see paras peavalu - parima leiab soovituste ja tutvuste abil, kuid ka sel juhul tasub igaks juhuks valmis olla halvimaks.

Kuidas leida ehitajat väikesele tööle?

Küsi sõprade soovitusi.

Küsi internetikommuunidest Facebookis või foorumites.

Korralda hange keskkonnas hange.ee.

Pisitööd nagu ühe ruumi remont või terrassi ehitus ei ole ehitajate seas kõrges hinnas. Häid tegijaid on vähe ja võimalusel eelistavad need suuremaid töid. Soovitustega leiab tegija ka väiksemale tööle, kuid väike töömaht ei tähenda alati, et töö oleks odav, kirjutab 18. novembri Äripäev ehituse rubriigis.

Viimistlustöid pakkuva OÜ 1Viimistlus juhatuse liige Tanel Eestalu möönis, et mida suurem on maht, seda lihtsam on leida korralikke töömehi. “Mina isiklikult annan suuremate töömahtude puhul alltöövõtu korras töö välja kindlale brigaadile,” selgitas ta. Eramajades teeb ta viimistlustöid tavaliselt üksi ja väga väikese mahu, nagu näiteks ühe toa viimistluse, küsimisel jääb tehing sageli pärast pakkumise tegemist katki.

Sageli on probleemiks ka see, et kliendid ei oska pädeva hinnapakkumise koostamiseks piisavalt algandmeid anda. “Helistatakse ja küsitakse, mis maksab,” jagas Eestalu oma kogemusi. Samas on oluline vahe, kas tapeeti on vaja panna kolmekümne- või viiekümneruutmeetrises toas. Palju loeb ka ettevalmistus - kui palju on vaja lammutada, pahteldada jne.

Eestalu sõnul ei taha pisikese töö tellija reeglina maksta kõrget hinda. "Kuskilt on näiteks kuuldud, et maalritööde hind koos materjaliga on ca 9-12 eurot. Ühelgi ettevõttel ei ole majanduslikult mõistlik seda tööd sisse võtta, kuna kulud on suured ja töömaht väikene,” selgitas ta, miks ettevõtted pisemaid töid meelsasti ei tee. “40-50ruutmeetrise toa pahteldamine on poole päeva töö, seega ei saa seal teha täispikki tööpäevi. Töömees tahab siiski raha teenida ja ka ühelt objektilt teisele liikumine on nii aja- kui ka kütusekulu.”

Eestalu soovitas erakliendil kasutada portaali hange.ee või otsida töömeest pigem tutvuste kaudu. “Kui töömeest, mitte firmat, otsida ehitusportaalidest, siis tasub küsida soovitajat ja mõnda referentsi. Ka vestluse käigus peaks selguma töömehe pädevus,” jagas ta soovitusi, kuidas ehitusele hea tegija leida. Mõnel töömehel on oma veebileht, kus ta hoiab pilte töödest, samuti peaks ehitajal olema tööriistad ja alumiiniumtellingud või töölavad ning kindlasti oma transport. “See kõik näitab professionaalsust,” lisas ta.

Korralikku spetsialisti tasub oodata

Laila Meister, Infotöötlemise OÜ juhatuse liige

Hanke mahtu me ei piira, avaldame kõik ehitustegevusega seonduvad kuulutused Ehitusbörsi keskkonnas www.eb.ee - see on suunatud spetsialistidele, kes osutavad teenust ja müüvad materjale.

Avaldame mitmekülgset infot Eesti ehituste kohta - asukoht, hetkeseis, tööde maht, teostamise aeg, töövõtjad, kontaktisikud jne. Kajastame nii riigihankeid kui ka väiksemamahulisi projekteerimis- ja ehitustööde pakkumisi, detailplaneeringuid ning informeerime töö käigus toimunud muudatustest. Kirjeldame objekti erinevaid etappe, alates kavandamisest kuni ehitise valmimiseni ja säilitame ka kogu varasema info.

Ehitusbörsi eesmärk on viia kokku ehitustööde tellija ja töövõtja, et mõlemal oleks mugavam ja lihtsam oma igapäevast tööd teha. Veebikeskkond uueneb reaalajas. Näiteks viimase seitsme päeva jooksul uuendasime ja lisasime kokku 240 objekti.

Asjalikke ja usaldusväärseid töövõtjaid on võrreldes tööde tellimustega vähem kui varem. Võrreldes mitme aasta taguse ajaga on töövõtukuulutuste ja riigihangete maht tõusuteel. Samas tööde teostajad on kogenenumad ja pakuvad kindlamaid garantiisid. Sõltub ka paljuski soovitud töö hooajalisusest ja kui kiiresti saab vajalik töö tehtud. Ootejärjekorrad on kohati päris pikad, kuid korralikku spetsialisti tasub ilmselt oodata.

Tellijal soovitan kontrollida ettevõte tausta, maksuvõlgnevusi, kogemusi, küsida varasemate tööde referentse, tagasisidet klientidelt jne. Isegi foorumis küsimisest võib abi olla.

YouTube'i abil ehitajast pole asja

Töömees peaks Eestalu sõnul oskama soovitada ka materjale, sest aastatepikkuse kogemusega spetsialist oskab kliendile selgitada, miks üks või teine toode on parem. Kindla ohumärgina nimetas Eestalu seda, kui ehitaja ütleb enne objektile tulekut, et peab internetist töö tegemise õpetuse välja otsima. "Näiteks kui YouTube'i abil hakatakse tapeeti seina panema. Ka selliseid teenusepakkujaid liigub," märkis ta.

Korralik ehitaja sõlmib iga töö tegemiseks lepingu, mis võib olla viis-kuus lehekülge pikk. Sageli on vaja klientidele selgitada ka Eestis kehtivaid kvaliteedinorme ning head ehitustava. “Seda ka ühe toa viimistlemise puhul, mille maksumus võib olla 500 eurot,” lisas ta.

“Erakliendid võivad vahel olla kiuslikud tööde vastuvõtmisel, kui neile tundub arve liiga suur,” lisas Eestalu, selgitades, miks ettevõtted pisitöid teha ei taha - töös hakatakse otsima  puudusi.

Sageli võetakse kõige odavam pakkumine, ent töö käigus saadakse aru, et kõige odavam ei pruugi olla kõige parem, märkis Eestalu, kes tihti peab teiste ehitajate viletsat tööd üle tegema.

Viimistlussalongi pidava OÜ Noto juhatuse liikme Alar Pärna sõnul pole väikesele ehitusele tegijat leida lihtne. Ta on nii ise oma objektidele ehitajaid otsinud kui näinud ka seda, kuidas kliendid pädevaid ehitajaid otsivad. “Ehitajad ja kliendid ei saa aru, et väikese mahu tegemine ei pea kindlasti tähendama odavat hinda," lisas ta.

Pärna sõnul tasub kindlasti küsida soovitusi, kuid alati ei taga ka see edu. “Leidsime kord ehitaja soovituse kaudu, kuid sellest hoolimata läks asi lörri,” tõdes Pärn.

Pärn tõi näiteks vannitoa, mille seina annab paigaldada väga kalleid materjale. Tagamaks, et töö saab korrektselt tehtud ja soss-sepast ehitaja seda ära ei riku, peab ka töö hind olema sellele vastav. “Meile on klientidelt tulnud kaebusi, kui ehitajal pole näiteks õigeid tööriistu, et plaate korrektselt lõigata,” nentis Pärn. "Valed vahendid ja töövõtted rikuvad kvaliteetsed plaadid," märkis Pärn, kelle sõnul on vannituba küll väike ruum, aga selle remont võib üsna kalliks minna, kuna teha on palju ja erinevaid töid.

“Soovitame klientidele ehitajaid, kuid töö peavad nad omavahel kokku leppima,” märkis Pärn, kes ei taha olla ehitajate vahendaja. “Häid töömehi, kes väikese töö ette võtaks, on vähe.” 

Kuidas hange.ee süsteem toimib?

Töö tellija sisestab keskkonda hanke. Selleks kirjeldab ta oma soove, mida detailsemalt, seda parem, ja jääb pakkumisi ootama.

Hanke raames on võimalik nii pakkujatel kui töö tellijal teineteisele täpsustavaid küsimusi esitada. Kui hankel pakkumiste faas lõpeb, saab tellija võitja valida.

Võitja valib hankele alati tööde tellija ise ja ainult sellisel juhul, kui ta on sobiva pakkumise saanud.

Pärast võitja valikut asub võitja tööde kallale ja kui töö on valmis, saab hanke korraldaja ehitusfirmale hinnangu anda.

Detailne kirjeldus toob tööle parima tegija

Hange.ee keskkonda haldava Glorious Trade'i juhatuse liikme Priit Pärli sõnul leiab otsingumootoritest ja erinevatest andmebaasidest palju ehitajaid, kuid raske on hinnata, kas tegemist on pädeva tegijaga. Sama probleem - kuidas näidata uuele kliendile, et oled parim - on ka ehitajatel endil. "Väga lihtne oleks ehitajat valida, kui näeks eelmiste klientide soovitusi," märkis Pärli, kelle sõnul tegutseb Eestis üle 10 000 ehitusfirma, ehk tegijaid on piisavalt. "Küsimus on pigem selles, kuidas tellija oma tööpakkumisega nende kõigini jõuaks," lisas ta.

Teenuste turul valitses 2006. aastal, mil hange.ee keskkond loodi, ja valitseb Pärli sõnul osaliselt ka veel täna peitusemäng. "Kus tellija, kes soovib teenust osta, peab hakkama otsima teenusepakkujat, kellele teenuse eest raha anda. Sel põhjusel sai loodud hange.ee. Ehitustööde tellija teab, et on olemas üks koht, kus liigub tuhandeid ehitusfirmasid, ja vastupidi," märkis Pärli.

Pärli sõnul seostavad paljud inimesed mõistet "hange" riigihangetega ja sellest tulenevad eelarvamused, justnagu oleks hanke korraldamine midagi väga keerulist ning et valima peab kõige odavam pakkuja vms.

Mahupiiranguid töödele pole hange.ee-s ette antud. "Me ei soovi võtta endile õigust öelda kliendile, et sinu töö on keskkonna jaoks liiga suur või liiga väike," märkis Pärli.

Kuna pakkumisi teevad hange.ee keskkonnas ehitusfirmad, on see nende otsustada, millisele tööle pakkumine tehakse ja millisele mitte. "Õnneks on kasutajaskond aastatega kasvanud nii suureks, et huvilisi jätkub igale hankele," märkis Pärli.

Samas lisas ta, et hangete puhul, mis on suuremad kui 500 000 eurot, on keskkonna struktuuril veel arenguruumi ja sellega tegeletakse aktiivselt. "Uuel aastal saavad ka need kitsaskohad lahenduse."

Kuna võitjat ei vali hankele mitte keskkond, vaid hanke korraldaja ise, on Pärli sõnul nende ülesandeks anda kliendile võimalikult palju taustainfot pakkujatest. "Just hinnangud, mis on teised hanke korraldajad firmale hanke võidu ja tööde teostamise puhul andnud, saavad tihti määravaks võitja valiku otsuses."

Pärli soovitas panna tellijal ehitajat otsides lähteandmed võimalikult korralikult kirja, ükskõik mis kanalit ta kasutab. "Detailne tööde kirjeldus tagab alati rohkem ja täpsemad pakkumised. Tõenäoliselt on siis ka pakutud hind soodsam, kuna ehitusfirmal on vähem riske mahtude osas," märkis ta.

Hanget korraldades soovitas ta lisada ka pilte hetkeolukorrast ja võimalusel ka plaane ja projekte.

Autor: Mariliis Pinn Äripäeva kaasautor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785