4. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvara üüriturgu iseloomustab ülepakkumine

Ülemiste keskus
Foto: Meeli Küttim
Büroo-, kaubandus-, tootmis- ja laopindade sektoris on seisak ning rendihinnad lähiajal ülepakkumise tõttu ei tõuse, rääkis Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal konverentsil Ärikinnisvara haldus.

„Naabrite kehv majanduse väljavaade ja tööjõu erikulude kiire kasv ohustab kinnisvarasektorit“, nentis Igor Habal ning selgitas, et ta ei näe üüritulu kasvu, kuna palgad on kasvanud, kuid samas ettevõtete kasum väheneb. Tööjõukulud on mööda läinud meil loodavast lisandväärtusest. Ettevõtete kasumlikkus väheneb, võib hakata kasvama inflatsioon ja suurenema tööpuudus. Eesti tööjõu erikulud on kasvanud Euroopas kõige kiiremini.

„Ärevaks teeb just büroopindade ülepakkumine, mis tekitab täiendavat hinnasurvet. Konkurentsis püsimiseks peavad vanemate pindade omanikud investeerima hoonete rekonstrueerimisse. Tootlused on vähenenud, vakantsus hakkab kasvama ning nõudlus ja pakkumine on tasakaalust väljas“, hoiatas Habal ning tõi välja, et mitmed firmad on oma arendused peatanud. Suurenenud on spekulatiivsete objektide arendused, kuhu üürnikud loodetakse leida pärast hoone valmimist. Turg on muutunud üürilevõtja keskseks ning 150-300 m2 pindade vakantseks jäämise osas on risk kõige suurem. Samas on suurim nõudlus kuni 100 m2 A- ja B-klassi büroopindade osas.

Kaubanduspindadel läheb seni kõige paremini

„Jaemüük on kasvanud 9% võrreldes 2014. aasta septembriga. Kuid kaubanduspindade sektoris hakkab korduma sama, mis büroopindade osas ja see tähendab, et kus juba on, siis sinna tuleb juurde“, tõdes Habal. Arendajad on võtmas üha julgemaid riske ning edu saavutamiseks peavad uued projektid konkurentidest eristuma.

„Uued keskused on sunnitud välja tulema uue kontseptsiooniga. Kui enne oli määravaks asukoht, asukoht ja veelkord asukoht, siis nüüd on saamas asukoha kõrval määravaks ka kontseptsioon. Inimesi üritatakse hoida võimalikult kaua kaubanduskeskuses“, rääkis Habal ja täpsustas, et kui näiteks kaubanduskeskuses on kino, siis kümnest kuus kinokülastajat teeb oma ostud ka samas kaubanduskeskuses. Kuid lähiaastatel hakkab e-kaubanduse osakaal suurenema traditsioonilise kaubanduse arvelt.

„Tootmis- ja laopindade turg on tugevalt seotud ekspordiga, mis on kahanenud ning kõige suurem langus on olnud elektriseadmete osas, tervelt 13%“, märkis Habal ja lisas, et naaberriikide langev turg on ka meie ekspordisektori langusesse viinud.

Kuigi kesklinna ladude vähesus tõstab nende üürihinda võrreldes äärelinna pindadega kuni 20-30% ja suurim nõudlus on stock-office tüüpi pindade osas, ületab ka tootmis- ja laopindade sektoris pakkumine kohati nõudlust. Seetõttu ei ole näha üürihindade kasvu ning hinnad püsivad stabiilsed, kuid vakantsus võib aja jooksul suureneda.

Autor: Margus Kruut AT Kinnisvarabüroo OÜ hindaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785