19. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EfTEN: 2014 oli fondi ajaloo edukaim aasta

Eesti, Läti ja Leedu ärikinnisvarasse investeeriva EfTEN Kinnisvarafondi 2014. aasta müügitulu kasvas esialgsetel auditeerimata finantsandmetel 43% ja moodustas kokku 14,4 miljonit eurot, teatab ettevõte.

EfTENi puhaskasum oli möödunud aastal 15,1 miljonit eurot, mida on võrreldes 2013. aastaga 49% enam.

Neli edukat investeeringutEfTEN Kinnisvarafond investeeris mullu kokku nelja uude ärikinnisvara projekti.

Ettevõtte juhiViljar Arakas nimetab 2014. aastat fondi senise ajaloo kõige edukamaks majandusaastaks.

„Fondi headele majandustulemustele aitasid oluliselt kaasa eurotsooni madalad intressimäärad ning Baltimaade ärikinnisvaraturu paranenud likviidsus,“ sõnas Arakas.

2014. aasta olulisemad majandussündmustest toob ettevõte neli edukat väljumist senisest investeeringust, millest laekus fondile kokku 11,1 miljonit eurot. Nelja edukalt lõppenud investeeringu tootlus oli peale edukustasu reservi moodustamist üle 28% investeeritult omakapitalilt aastas.

2015: Väiksematest investeeringutest väljaSel majandusaastal on Arakase sõnul fondi eesmärk väljuda väiksematest investeeringutest ning jätkata senist investeerimistegevust Balti riikides, kus suurema fookuse all on investeeringud Lätti ja 2015. aastal eurotsooniga ühinenud Leetu.

Aktsia hinnakasv 3,9 kordaTänu edukale majandusaastale kasvas Fondi aktsia puhasväärtus perioodil16%. Mullu viidi läbi ka aktsiakapitali vähendamine summas 2,1 miljonit eurot ning fond tasus aktsionäridele kokku 2,44 miljonit eurot netodividende.

Ettevõtte hinnangul on ilma kahe eelpool nimetatud sündmuseta oleks fondi aktsia väärtus kasvanud 22,5% ning fondi aktsiahind on tõusnud alates fondi asutamisest 2008. aastal kokku 3,9 korda.

Puhaskasumist moodustasid kinnisvara ümberhindlused, peale edukustasu reservi mahaarvamist, summaarselt 6 miljonit eurot. Lisaks arvestati ettevõtte tulumaksu kogusummas 1,1 miljonit eurot. Fondi kinnisvarainvesteeringuid hindab Colliers International ning jooksva puhasrahavoo baasil on fondi varade finantsvõimenduseta tootlus 8,1% aastas, seisab ettevõtte teates.

Tulemustega Baltimaade suurimEfTEN varade maht oli möödunud aasta lõpu seisuga 205 miljonit eurot, millest 92 miljonit eurit moodustab omakapitali. Fondi näitajatega, kus varade maht kasvas aastases võrdluses 24%, on EfTEN Baltimaade suurim ärikinnisvarafond.

Jätkab konservatiivset joontEfTEN teatas, et jätkab senist konservatiivset finantseerimispoliitikat, kus lühi- ja pikaajalised pangalaenud moodustavad 59% fondi investeeringute turuväärtusest ning laenuteeninduse kattekorda on 1,9.

Uued investeeringudFond tegi möödunud majandusaastal neli uut investeeringut – DHLi laokompleks Tallinnas Betooni tänaval, Betooni 6 logistikakeskuse omandamine, Nordic Technology Parki ja aasta viimasel kuul Lacpleša iela 20A esindusliku büroohoone omandamine Riias.

Ettevõtte toob esile, et lisaks viidi edukalt lõpuni 2013. aastal alustatud RAF Centrs kaubanduskeskuse ehituse Lätis, Jelgavas ning 26. juunil 2014 avati külastajatele põhjalikult ümberehitatud Hotell Palace Tallinnas Vabaduse väljakul.

2014. aastal investeeris EfTEN kokku  49 miljonit eurot.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785