Autor: Kadri Põlendik • 15. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: Mustamäele on vaja uusi büroohooneid

Tallinnas Mustamäe ja Kristiine piirkonnas on tekkimas uute büroopindade defitsiit, kuna paljud ettevõtted on heale logistikale viidates just neid piirkondi eelistama hakanud.

Järgneb Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakleri Imbi Helmi kommentaar:

Vabu büroopindu on uutes hoonetes pakkumisel harva ning mitmed viimaste aastate jooksul ehitatud büroomajad said üürilepingutega kaetud juba enne nende valmimist. Päringuid uutelt soovijatelt tuleb aina juurde, pakkumist peaaegu pole. Seega oleks uutele büroohoonetele Mustamäe ja Kristiine piirkonnas klientuuri piisavalt.

Ettevõtteid tõmbab uutesse majadesse eelkõige esinduslikkus ja madalad kommunaalkulud. Lisaks tuleb kasuks hea ligipääs autoga, ühistranspordi lähedus ja halduse läbipaistvus ning mõistlikud üüritingimused.

Uutesse majadesse otsivad pindu enamasti suuremad ja jõukamad ettevõtted, kelle keskmine pinnavajadus varieerub 300-500 ruutmeetri vahel. Kliendid tulevad näiteks pindadelt, kus neil ei ole laienemisvõimalusi, kuna majas ruumi rohkem pole. Kesklinnast lahkuvad ettevõtted soovivad aga paremaid parkimisvõimalusi. Samuti tullakse ära vanematest majadest, kui need ei rahulda enam ettevõtete muid vajadusi.

Kõige enam soovitaksegi üürida kas täiesti uusi või korralikult renoveeritud pindu. Kindlasti peaks ruumides olema ventilatsioon ja jahutus, mille puudumine juba eos huvilised eemale peletab. Kuna uute majade üüriklientidest on paljud suuremad ettevõtted, siis soovitakse ka keskmisest pikemaid üürilepinguid, sest kolimisega kaasnevad suuremad kulud, mida ei olda nõus iga paari aasta tagant välja käima.

Vanemates büroomajades, kus üürihinnad moodustavad tihtipeale poole kuni kolmandiku uute majade hinnatasemest, on olukord hoopis teistsugune. Seal on reeglina rohkem alustavaid ja väiksemaid ettevõtteid, kelle rahakotile on soodsam üürihind sobivam ja kes otsivad kas paremat piirkonda või pinnatingimusi.

Kõnealused ettevõtted soovivad reeglina pigem lihtsamaid lepingutingimusi ja lühemaid üüriperioode, mille üks põhjusi on teadmatus, milline võiks ettevõte pinnavajadus paari aasta pärast olla. Esmalt üürivad alustavad ettevõtted aga enamasti 40-100 ruutmeetriseid kontoripindu. Piirkonnavalikus arvestatakse palju ka töötajate elukohtade lähedust ja mugavust tööle ning koju sõita.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785