Autor: Kadri Põlendik • 21. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusettevõtja: ümbrikupalga surve tuleb töötajatelt

Kiirlaenuvõlgnike kasv on tekitanud olukorra, kus töötajad ise tahavad saada mitteametlikult palka, leidis ASi Restor juhatuse esimees Arsi Kook.

Ümbrikupalkade kaotamist soodustava töötajate registri loomine on vajalik, kuid ehitusfirma Restor juht pidas oluliseks rõhutada, et alati ei ole eba­ausa tasu maksmine ettevõtja soov.

Restor mustalt ei maksa. “Kuna me tõesti ei ole ümbrikupalka maksnud, siis riivab väga selline arvamus, nagu ehitaja tahaks ümbrikupalka maksta,” ütles Kook.

Restoril on kogemusi, kuidas ennast tööle pakkuja küsib võimalust saada mitteametlikku palka. Sama probleemi on olnud ka ettevõtte alltöövõtjatel.

“Kui ta on korralik töötaja, siis üle 1000eurose palga pealt võetakse talt iga kuu nii palju ära, et alles jääb miinimum ja ta ei olegi sellest huvitatud, vaid pigem vingerdab,” rääkis Kook.

Tema hinnangul on kasvanud huvi saada mustalt palka, sest Eestis on väga palju neid, kellel on kiirlaenude võtmisest tekkinud maksehäireid.

Kook märkis, et need inimesed tiirlevad tööturul, otsides võimalusi mustaks sissetulekuks. “Nad võivad olla tublid, aga otsivad eratellijaid, et saaks midagi teha, sest sissetulekut on ju vaja,” kõneles Kook.

Vaja nõustamist. Olukorda ­aitaks Koogi sõnul lahendada avalik nõustamisteenus, kust saaks abi ja finantsnõustamist. “Kui saaks mõistlikumad tagasimaksmise tingimused, siis saaks võib-olla parema positsiooni ja jalad alla,” lausus Kook.

Võimalikku pakutavat teenust peaks tema hinnangul reklaamima sama suurelt nagu praegu SMS-laene.

TaustVõitlus ümbriku­palkade vastu

1. juulil hakkab tööle elektrooniline tööhõiveregister, mille eesmärk on vähendada ebaseadusliku tööjõu kasutamist, ümbrikupalga maksmist ja suurendada maksude laekumist ­riigikassasse eelkõige maksudest kõrvale hoidunud ­ehitusfirmadelt ja toitlustusettevõtetelt.

Maksu- ja tolliameti andmetel saab kolmandik nendes valdkondades tegutsevatest töötajatest ümbrikupalka või tööandjad maksavad neile töö eest ebapiisavat tasu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785