Autor: Kadri Põlendik • 20. mai 2014

Töötajate register vähendab varimajandust ehituses

Juulist alustab tegevust töötajate register, millega saab maksuamet õigusi juurde, näiteks võib takistada isiku lahkumist töökohast.

Seda lubab muutunud maksukorralduse seadus, juhul kui tekib probleeme isiku tuvastamisel tema töökohas. Maksuameti teatel kasutatakse seda aga vaid äärmuslikel juhtudel.

Ettevõtjail on tekkinud teisigi küsimusi, näiteks kuidas hakkab töötajate registrisse kandmine välja nägema. Teenindusettevõtetel pole aga selge, kuidas registreerida ajutist tööjõudu, eelkõige neid, kes tulevad suveks tööle, kuid otsustavad mõne päeva möödudes ametipostilt lahkuda, jättes sageli sellest tööandja teavitamata.

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson ütles, et liit toetab seda muudatust, sest see annab ettevõtjatele võrdsed võimalused. “See aitab võidelda halli majanduse ja ebaausa konkurentsiga, mis ka ehitusturul paraku aeg-ajalt valitseb,” selgitas ta ja tõi näiteks olukorra, kus maksuamet on läinud ehitusplatsile kontrollima ning on selgunud, et töötamas on rohkem inimesi, kui tööandja on deklareerinud.

“Kui see registreerimisnõue 1. juulil käivitub, siis ei saa enam ettevõtte juht ega töötaja öelda, et tuli eile või üleeile ja pole jõudnud lepingut sõlmida. Eks ta kindlasti distsiplineerib ettevõtjaid,” ütles Peterson.

Pikemalt loe 20. mai Äripäevast.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785