Autor: Alyona Stadnik • 11. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pertens: ehitus on endiselt majanduskasvu pidur

Lemminkäinen Eesti ASi juhi Sven Pertensi hinnangul on eelmise aasta neljanda kvartali majanduskasvu piduriks endiselt ehitus ja positiivseid märke pole näha.

"Ehitussektoris on tekkinud madalseis, hinnatasemed on läinud alla ning tööd on vähemaks jäänud. Positiivseid märke ei ole," märkis ta. "Infrastruktuuriehituses oli neljas kvartal suhteliselt nõrk," lisas Pertens.

Ehituse tegevusala oli ka III kvartalis suurim majanduskasvu pidurdaja. Ehituse languse taga võib näha Euroopa Liidu vahendite (lõppemas on eelarveperiood 2007–13) ja CO2 müügitulude äratarvitamist.

Pertens lisas, et kui vaadata novembrit, siis see kuu läks oodatust paremini. "Pikk sügis lihtsustas ja päästis. Tavapäraselt mahud talvel vähenevad," sõnas ta. "Üldiselt on väljavaade väga vilets," lisas Lemminkäineni juht.

Kui rääkida sellest aastast, siis Pertnesi hinnangul on ehitussektoris tänavu rohkem probleeme kui oli mullu ning mingit majanduskasvu mootorit ta ei näe. "Hinnatasemed on madalad. Ettevõtte käive ja kasum tänavu langevad," lausus ta. "Kui ettevõtetel õnnestub välisturul tööd saada, siis see päästaks neid."

Pertensi sõnul on välisturul olijal raha teenimine tänavu võimalik nii Skandinaavias, Lätis, Leedus kui ka Venemaal. "Kui mõte on alles nüüd tekkinud, siis esimest aastat välisturul kasumit teenida ilmselt ei õnnestu ja see nende 2014. aastat ei päästa," selgitas ta. "Need ettevõtted, kes on suutnud oma eksporti arendada, nendel on see aasta kindlasti lihtsam," lisas Pertens.

Homme teatab statistikaamet eelmise aasta neljanda kvartali majanduskasvu. Kolmandas kvartalis majanduskasvu aeglustumine jätkus. SKP kasvas mullu kolmandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,4%.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785