Autor: Kairi Oja • 7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betoontee Eestile liiga kallis?

Betoonteed ei muutu Eestis majanduslikult mõistlikuks, kuniks ei hakata oluliselt tugevamaid asfaltkattefa teid projekteerima, kirjutab tänane Äripäev.

Nii selgub Maanteeameti tellitud uuringust. "Kui aga muudaksime veidi mängureegleid, on pilt tükkis teine - praeguste hindade baasil selgub, et kui asfalt kallineb 50% või betoon odavneb 30%, võib betoontee hind olla täiesti võrreldav asfaldiga," uuringu läi viinud ASi Ramboll Eesti vanemkonsultant Ain Kendra.

"Kui püüda erinevaid tegureid kombineerida - asfaltkatendite reeglite muutus, asfaldi hinnatõus ning betooni hinna langus, võiksime sel moel saavutada hüpoteetilise olukorra, kus betoontee kujuneks ka Eestis arukaks lahenduseks." Ta on seisukohal, et kui tõesti teha siinmail mõni betoontee lõik, tuleks paigaldustööd tellida Kesk-Euroopa ettevõtjatelt, sest nii on tehtud ka Rootsis ja Soomes - väga palju loeb tegijate kogemus.

Bituumeni kvaliteet järjest viletsam.

Ain Kendra tõdes, et ehitamine eeldab laboratoorseid uuringuid, et välja selgitada optimaalne betooni koostis, arvestades külmakindluse, naastrehvide mõju ja koormustega.

Kas betoonteed oleksid tänastest vastupidavamad, millised on nende plussid-miinused, loe pikemalt tänasest Äripäeva rubriigist Tööstus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785