Autor: Alyona Stadnik • 12. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder viib oma kinnisvarafirma börsile

Eesti üks rikkam inimene, suurettevõtja Hillar Teder loodab Ukraina ettevõtte Arricano börsile viimisega koguda 24 mln eurot uute kinnisvaraprojektide arendamiseks. Algselt 19. augustil toimuma pidanud IPO leiab aset täna.

Ettevõtte esimene avalik pakkumine toimub Londoni börsi (LSE) alternatiivturul, kus ettevõtte plaanib müüa 10% osaluse ja kaasata 24 miljonit dollarit. Pakkumisele läheb 103 270 637 aktsiat. Pärast täiendavat emissiooni 76,31% aktsiatega ei saa avalikult kaubelda.

Ettevõttest ligi viiendikku omav Fund DUPD teatas augustis, et aktsiate pakutakse hinnaga 2,33 dollarit aktsia kohta. DUPD direktor Vladimir Timochko sõnul ei plaani fond IPO käigus aktsiaid soetada.

Ukraina ajalehe Kommersant hinnangul on tegemist viimase viie aasta esimese börsile minekuga Ukraina kinnisvara arendamise ettevõttega.

Raha kaasamise mõte on arendada nelja uut projekti, mis on praegu väljatöötamisel. Uute kaubanduskeskustega on plaan saavutada 2015. aastaks aastaseks rendituluks 100 miljonit dollarit. Praegu teenitakse renditulu umbes 50 miljonit dollarit aastas.

Arricano eesmärk on avada igal aastal üks uus keskus. Viis-kuus aastat tegutsenud Arricanosse on koondatud erinevad firmad, kes tegelevad kaubanduskeskuste rajamisega. Lisaks on ostetud juurde mitmeid krunte, mille arendamiseks otsitaksegi lisavahendeid. Tederi sõnul on ettevõtte praegused omanikud samuti valmis panema Arricanosse lisaraha ning osa krunte on kavas müüa. See aga ei kata ambitsioonika kasvusooviga ettevõtte rahavajadust, sest pidevalt tuleb osta juurde uusi kinnistuid, et ettevõtte areng ei jääks toppama.

Teder ütles eelmisel aastal, et Arricano võiks olla huvitav sellistele investoritele, kes hindavad stabiilsust ning ootavad dividende. "Renti makstakse iga kuu ja kogu äri on hästi stabiilne,“ lausus Teder. "Tegelikult võiks iga kuu maksta omanikele ka dividende. Tema hinnangul tuleks kaubanduskinnisvara arendavatesse ettevõtetesse investeerides firmade vahel valides langetada otsused eeskätt ettevõtte dividendipoliitikat arvestades."

Teder plaanib Londoni börsil noteerida ettevõtte Arricano Trading, mis tegeleb Ukrainas kaubanduskinnisvara arendamisega.

TASUB TEADA

Arricano Tradingu omanike seas teisigi eestlasi

Retail Real Estate S.A 39,08%

Arricano Real Estate PLC 24,45% (peale IPOt)

Sigma Real Estate Limited 5%, peale IPOt 3,13%

Dragon-Ukrainan Properties ja Development PLC (DUPD) 16,67% (peale IPOt 10,43%)

Weather Empire Limited 16,67% (10,43%)

Rauno Teder 11,29%, (7,48%)

Jüri Põld 11,29%, (7,07%)

 

Arricano projektid

Pristan ehk Sky Mall kaubakeskus, osalus 50% + 1 aktsia - valmis. Suurim Kiievi kesklinnas olev kaubanduskeskus, arendatakse kohaliku investoriga. Ehitajaks oli Nordeconi tütarfirma Eurocon. Pindala kokku koos uue väljatöötamisega umbes 113 552 m².

M26 - pooleliolev kaubanduskeskuse projekt Kiievis, mida aasta alguses ei olnud veel ehitama hakatud. Pindala 22 894 m².

Sun Gallery - valmis. Asub Krivoi Rogil kiriku kõrval, kahe tee ristumiskohas. Pindala kokku 34 012 m².

Intermall - valmis. Simferopolis asuv kaubanduskeskus, pindala kokku umbes 27 000 m².

City Mall - valmis. Zaporozhyes asuv kaubanduskeskus, pindala kokku 22 094 m².

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785