25. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Katse tulemusena vähendas renoveerimine küttearveid kordades

Kortermaja renoveerimine koos aknavahetusega säästab tublisti omanike raha küttearvetelt ning on silmale ilus vaadata, kuid selleni jõudmine nõuab ühistult sageli palju tööd ja asjaajamist.

Tallinnas Veerenni 4 asuvas korterelamus tehti eelmisel aastal korda fassaad ning vahetati senised aknad RehPoli energiatõhusate akende vastu – ja elanike küttearved on vähenenud kordades.

RehPol AS-i müügijuhi Dmitri Steblevski on aknad hea investeering ja annab suure säästu küttekuludelt, kui on hoones on tagatud mugav sisekliima ja seinad korralikult soojustatud.

„Aknavahetusele võiksid mõelda kõik maja- ja korteriomanikud, kelle kinnisvaral on aknad viimati vahetatud 25 ja enam aastat tagasi. Vahetuse vajadus sõltub muidugi akende seisukorrast, aga üldiselt on nii ammu tehtud aknad külmad ega pea tuult. Kindlasti on õige aeg akende vahetamiseks, kui avatäidete konstruktsioon on kuidagi kahjustunud ning need ei sulgu õhutihedalt,“ selgitab ta.

Steblevski sõnul on oluline mõista õigesti hinna ja kvaliteedi suhet ning vajadustest lähtuvalt valida kahe- või kolmekordse klaasiga ja 3- , 5- või 6- kambriga profiilid. Viimane on tähtis näitaja just PVC- ehk plastakna puhul, sest puitakendel on määravaks profiili laius.

Üks tähtsamaid näitajaid akna valikul on U-arv ehk soojuse läbivuse tegur: mida väiksem on U-arv, seda väiksemad on küttekulud. Akende profiilid erinevad laiuselt ja kambrite arvult, mis tähendab erinevaid U-arve. Akende hinda on võimalik suuresti mõjutada klaaspaketi erineva modelleerimisega, andmata sealjuures järele soojapidavuses. 

Avatäidete hindu mõjutavad veel näiteks värvid ja nende erinevad kombinatsioonid, samuti suluste kvaliteet.

Ühiselt kortermajale akende tellimine tuleb alati kiirem ja soodsam

Veerenni 4 korterelamu haldur tõdeb, et nii ulatuslikku renoveerimisprojekti nagu tehtud sai, oli tegelikult väga keeruline alustada, sest inimesed on erinevad ning neil on erinevad huvid, soovid ja võimalused.

„Et kõiki omanikke nõusse saada, andsime näiteks akende vahetamisel  kaks valikut: ühineda maja aknatellimusega RehPolist või tellida mujalt. Ent viimasel juhul vastutas omanik,  et akna soojapidavustegur on maksimaalselt 1,1,“ meenutab haldur. Kokku vahetati projekti käigus välja 40% protsenti korterite akendest, lisaks koridori- ja keldriaknad ning välisuksed.

Küttearved on aga tänaseks vähenenud märgatavalt. Perekond, kes maksis mullu veebruaris 21-kraadise toatemperatuuri eest 98 eurot, maksis sel aastal samal kuul vaid 30 eurot. Kogu maja tarbimine oli 2010/2011. aasta kütteperioodil 258 MW/h, 2012/2013. aasta samal ajal 114 MW/h.

Kuna ühistu poleks suutnud omavahenditest kogu renoveerimisprotsessi kinni maksta, olid abiks toetus „Fassaadid korda“, Sihtasutus Kredex ja pangalaen. Kolmekuulisele renoveerimisetapile eelnes aga kaks aastat eeltööd koos dokumentide kordaajamise ja koosolekutega.

Steblevski sõnul on raske öelda kindlat aega, mis kulub renoveeritava maja akende vahetusele, sest paigaldamise kiirus sõltub ilmast, eelnevalt tehtud töödest ja paljudest muudest muutujatest.

„Kui kolmetoalise korterile on vaja paigaldada neli avatäidet, võtab see kahe-kolme inimesega paigaldusbrigaadil koos lisatöödega nagu vanade akende eemaldamine, uute paigaldus, veepleki ja aknalaua paigaldus ja palede viimistlus aega ühe tööpäeva,“ toob ta näite.

„Kindlasti on kogu komplekti ühest kohast tellimise eeliseks kiirem töö ja mugavam järelteenindus – garantii puhul peate pöörduma aknafirma poole. Lisaks on nii toimides suure tõenäosusega teile töö soodsam.“

Selle artikli ilmumist toetas  RehPol AS

www.rehpol.ee

Renoveritud kortermaja Tallinnas Veerenni tänaval
Foto: RehPol AS
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785