Autor: Alyona Stadnik • 11. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterson: oma kodu ehitajale käibemaks 5%

Eesti Ehitusettevõtete Liidu tegevdirektor Indrek Peterson sõnas, et koduehitajal võiks käibemaks olla viis protsenti – nii maksab eratellija maksud, aga kõik tehingud on ametlikud ja võimalik nõuda garantiisid.

„Oleme käibemaksuteemat arutanud laiemalt, see ei puuduta ainult ehitusarmatuuri müüki. Kui ehitatakse eramaja, siis suur osa makseid toimetatakse sularahana, võimalik et ka lepitakse kokku, et hind on käibemaksu võrra odavam,“ kommenteeris Peterson.

Laiem probleem on Petersoni sõnul, kui erasektorist saadud sularaha kasutatakse riigihangetel soodsamat hinda pakkudes, sest sularaha saab kasutada näiteks ümbrikupalga maksmiseks.

„Oleme ka maksuametiga neid asju arutanud, kuidas ehitussektorit puhtamaks saaks. Üks idee on, et kui eraisik tellib koduehitust, siis neile kehtiks madalam käibemaks,“ lausus Peterson. „Näiteks Prantsusmaal on viidud käibemaksuerisus sisse, neil on oma kodu ehitajale käibemaks 5, mitte 20%. Eratellija saab ehituse 5% kallimalt kätte, aga samas on kõiki tehinguid võimalik viia ametlikuks ning nõuda garantiisid. See motiveeriks tellijat ausamalt käituma. Tellijal kaoks huvi tellida ehitust mustalt.“

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785