26. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: ebaterve maksupoliitika vähendab konkurentsivõimet välisturgudel

2012. aasta oli üldistatult ehitusmaterjalitootja jaoks veidi parem kui eelnenud aasta. Teistega võrreldes läks paremini ettevõtetel, kelle tooteid kasutati hoonete renoveerimisel ja energiasäästlikumaks muutmisel. Betoontoodetel suur mõju riigi maksupoliitikast.

Järgneb Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuhi Enno Rebase kokkuvõte eelmise aasta tulemustest.

Renoveerimiseks kasutati suuresti välisraha. Kuna tänavu aasta enam selliseid võimalusi pole, lisaks karistab riik ehitusmaterjale tootvaid ettevõtteid jätkuvalt hüppeliste maksutõusudega, siis 2013. aasta suhtes optimistlikud ei olda. Õige pisut kasvu oodatakse, kuid see jääb pigem alla riigi poolt kaasaaidatud inflatsioonile.

2012. aastal kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 11% võrra võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga – 385 miljoni euroni.

Kõige enam kasvas aasta kokkuvõttes soojustusmaterjalide müük, ligikaudu viiendiku võrra. Edukas oli ka betoonisegude ning kuivsegude müük. Kõikide müüki kasvatanute tulemust mõjutasid oluliselt Euroopa abirahad – energiasäästuks, renoveerimiseks, infrastruktuuri ja põllumajanduse investeeringuteks.

Plussi poolele jäi tulemus ka akende-uste tootjate ning seinamaterjalide tootjate puhul, esimesi mõjutas positiivselt eksport, seinamaterjalide puhul on pigem tegemist uue tootja turuletulekuga (VKG Plokk).

Muude toodete tulemused jäävad eelmise aasta tulemusele alla: killustik, liiv, katusetooted. Vaatamata pingutustele eksporditurul on miinuspoolel ka betoonelementide müük – siin on mõjutanud oluliselt riigi ebaterve maksupoliitika, mis on vähendanud meie konkurentsivõimet välisturgudel (keskkonnatasud, diiselkütuse aktsiisitoetuste kaotamine, elektri hind).

2012. aastal eksportisid meie ehitusmaterjalitootjad toodangut 141 miljoni euro eest, mis on 2 miljonit varasemast aastast enam. Enamuse oma toodangust viivad Eestist välja rippfassaade tootev ja ehitav AS Metus-Est ning lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk.

Vaatamata betoonelementide ekspordivõimaluste vähenemisele on siiski tootjad suutnud olulise mahu toodangust eksportida: AS Muuga Betoonelement, AS TMB, AS Lasbet Tootmine ja AS E-Betoonelement.

Poole või enama oma ehitusmaterjalialasest käibest on eksportinud plasttorude valmistaja OÜ Haka Plast, akende-uste tootjad AS Viking Window, OÜ T-Tammer, AS Malmerk Fassaadid, AS Saajos, AS Fenestra ja AS Saku Metall Uksetehas, katusetoodete pakkuja OÜ Monier, seinamaterjalide tootjad AS Aeroc ja OÜ VKG Plokk ning betooni lisandite valmistaja OÜ Remei Baltica.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785