1. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: naabermaade ehitusturg kasvatab Eesti materjalitootjate eksporti

Ehitusmaterjalide tootjad on leidmas järjest rohkem võimalusi ekspordiks - seda vaatamata oma ajalooliselt peamiselt kohalikule turule keskendunud valdkonnale, leidsid sektori ettevõtjad.

Swedbanki ehitusmaterjalide tööstuse sektori juhi Mats Tootsi sõnul on olnud ettevõtjad leidlikud, seda vaatamata seda võimekust pidurdanud takistustele, nagu riigipoolne erimärgilise kütuse kasutamise keelustamine ja keskkonnamaksude tõstmine.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu (EETL) andmetel ulatub liidu liikmete prognoosi järgi ehitusmaterjalide müük 2013. aastal 408 miljoni euroni, mis jääb ligikaudu 2012. aasta tasemele ning ületab napilt 2005. aasta taset.

„Küll aga on oluliselt kasvanud selles ekspordi osakaal, 165 miljoni euroni, mis on kõigi aegade kõrgeim maht,“ ütles EETLi juhatuse esimees Meelis Einstein. Kasvu oodatakse EETLi sõnul nii avatäidete kui ehitustoodete tooterühmades, konkreetsemalt seina- ja õõnespaneelide, seinamaterjalide, kuid ka sillutuskivide ja kuivsegude müügis.

Remonttööde kasv Soomes

„Ehitusmaterjalide ekspordi seisukohalt on olulised eelkõige meie lähiturud, mistõttu tasub vaadata ka kasvuootusi meie naaberriikides, eelkõige põhjamaades,“ märkis Meelis Einstein.

Vaatamata suuremale turule jäid Läti ehitusmahud rahaliselt Eestile 2012. aastal alla, ulatudes 1,52 mld euroni. Samas ulatus ka seal aastane kasv 15%ni. Leedu ehitusturu mahuks kujunes 1,82 mld eurot, kuid erinevalt 2011. aasta korralikust tõusust sealne turg möödunud aastal kahanes -8,4%.

Hoopis teises suurusjärgus paiknevad aga põhjamaad, neist meie jaoks olulisimate turgude, Soome, Rootsi ja Norra mahud olid 2011. aastal vastavalt 29, 45 ja 38 miljardit eurot. Ehitusinvesteeringute kasvu on oodata käesoleval aastal siiski vaid Norras (6%), Rootsis ja Soomes jäävad ehitusmahud ligikaudu eelmise aasta tasemele, küll aga nähakse Soomes remonttööde osa olulist kasvu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785