Autor: Marta Jaakson • 17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prognoos: Mis juhtub korteriturul järgmisel aastal?

Lähiaja perspektiiv kinnisvaraturul on mõõdukas, 10–15protsedine tõus paari-kolme aasta jooksul, ent pigem on tegu kinnisvaraturu taastumisega, sest buumiaegse tasemeni veel jõutud ei ole.

Kõige populaarsemad on praegu kinnisvaratehingud 35 000 kuni 60 000 eurot maksvate 1–2toaliste korteritega. Järgmisel aastal Rüütli hinnangul see trend jätkub.  Tallinnas paistab eriti silma Põhja-Tallinna linnaosa. “Selge vedur on Kalamaja, kuhu investeerivad kultuuri-, teatri- ja kunstiinimesed, kes väärtustavad lilleaeda ja Eesti-aegset arhitektuuri,” märkis ta.

Uusarenduste napp arv kerib hindu. 

Keskmist ruutmeetrihinda veavad Rüütli sõnul üles uusarendused. “Alla kahe tuhande eurose hinnaga uusarendusi peaaegu enam ei näegi,” ütles ta. Kesmine mediaanhind on aga tuhande euro ümbruses.

 Ka Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse liikme Elari Tamme sõnul annavad järgmisel aastal kinnisvaraturul tooni uusarendused. Seda eriti Tallinna kesklinna piirkonnas, aga uusi kortereid napib tegelikult peaaegu igas linnaosas.

Hindu mõjutab peamiselt suurem nõudluse kasv, soov parema ja kvaliteetsema kinnisvara järele. “Praegune suures osas renoveerimist vajav ja nõukogudeaegne kinnisvara ei rahulda homset ostjat,” selgitas Tamm.

Küsimusele, kust võivad tulla kinnisvara rekordhinnad, vastas Tamm, et Tallinnas need piirkonnad südalinn ja vanalinn.

Merko Ehitus Eesti ASi juhatuse esimees Tiit Roben ei prognoosinud nii suurt hindade tõusu. Äripäeva ja Eesti hitusettevõtjate Liidu konverentsil leidis ta, et uute korterite hinnatase on tulevasel aastal tõenäoliselt sama mis tänavu.

Loe pikemalt 17. detsembri Äripäeva paberlehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785