Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 22. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Amholdi unikaalne samm Eesti ärikinnisvaras

Ameerikanurga äri- ja logistikaparki rajatavad hoone projektid on koostatud vastavalt BREEAM säästva keskkonnasõbraliku  kinnisvaraarenduse  ja ehituskvaliteedi standarditele.

Ehitusprojektide koostamise, ehitustööde juhtimise ja järelevalve ning ekspertiisidega tegelev AS Amhold viib Eesti ärikinnisvara uuele tasemele, kus kasutab säästva- ja keskkonnasõbralikku BREEAM standardit, mille tulemusena on võimalik tagada parima võimalik keskkond töötajatele, külastajatele ning ümbruskonnale ja olles seejuures madala kasutamismaksumusega.

„Kui seni hinnatakse valdavalt ehitise kvaliteeti kehtestatud miinimumnõuetele vastavusega, siis Suurbritannias välja töötatud BREEAM ehk BRE Environmental Assessment Method on kõikehõlmav, täpsem ja rangem keskkonna hindamise meetod,“ selgitab Amhold AS-i projektijuht Heigo Nõmmik. „BREEAM hindab hooneid seitsme kriteeriumi alusel ja annab üldhinnangu: kõlblik, hea, väga hea, eeskujulik või suurepärane.“

Kriteeriumiteks on kogu kasutusenergia ja süsihappegaasi (CO2) emissiooni minimiseerimine, töötajate tervis ja heaolu seoses müra, valguse ning õhukvaliteediga, loodushoidlik ehitustööde läbiviimine, innovaatilised lahendused, ehitusmaterjalide ja –toodete keskkonnasõbralikkus, jäätmete taaskasutus ning õhu- ja veesaaste vältimine, krundi ja ümbritseva ala haljastuse ning infrasüsteemide lahenduste otstarbekus.

Amhold projekteeris Ameerikanurga ehitised kriteeriumi järgi „väga hea“, kuna tellija soov oli saada ärihooned, mis oleksid energiat kokkuhoidvad, väikseima kasutusmaksumusega, samas aga funktsionaalsed, huvitava disaini, kasutaja- ja keskkonnasõbralikud, valgusküllased, rohke elustaimestiku ning intelligentsete tehnosüsteemidega. Nõmmik lisab, et vaatamata algsele kartusele kõrgetest kriteeriumitest tingitud mõjust ehitusmaksumusele selgus, et tegelikkuses ei mõjutanud uudsete lahenduste valik ja ideaalse keskkonna loomine siiski ehitusmaksumust kardinaalselt.

„Üle maailma on kinnisvaraarendajate mõtteviisis kerkinud esmatähtsaks ümbruskonna harmoonia, keskkonnahoid, looduslikud ja ergonoomilised  tingimused, ehitus-,  kasutus- ja hoolduskulud  ning neid aspekte vaadeldakse terviklikult ja kogu ehitise elutsükli ulatuses,“ selgitab Amhold AS-i juhataja Arvu Mägi. „Projekteeritud BREEAM-hoonetel on suurepärased näitajad alates asukohast, sisekliimast, kasutaja vajadustest, töötajate heaolust ning lõpetades kommunikatsioonikulude ja külastajate vaimustusega.

Foto: AS Amhold
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785