Autor: Erik Prozes • 16. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kvaliteetsem tee kolm korda kiiremini

Teetöödega tegelev Multivara Transport OÜ katsetab Saksa tehnoloogiat, mis võimaldab ehitada teid tavapärasest kuni kolmandiku odavamalt ja kuni kolm korda kiiremini.

Kuna uus tehnoloogia on killustikuvaba, siis võib selle rakendamine oluliselt vähendada paekivikarjääride käibeid. Suurim killustikutootja jääb äraootavaks uue tehnoloogia suhtes.

Šveitsis asuva ettevõtte Infracrete Gmbh juhi ja samanimelise toote arendaja Andreas Korytowski sõnul ei ole Eestis kasutatav liiva ja killustiku baasil rajatud aluskiht stabiilne, põhjustades asfaltkattes pikirööpaid ja pragusid. Traditsioonilisest ehitusviisist tulenevad liiga suured ehituskulud, pikad ehitusperioodid ja aluse lühike kasutusaeg. Korytowski lubab, et Infracrete’i tehnoloogia abil vähendatakse ehituskulusid ja -perioodi, pikendatakse oluliselt aluste kasutusaega ning killustiku ja liiva kasutamisest loobumisega vähendatakse keskkonnamõju. Korytowski kinnitusel kannatavad nende tehnoloogiaga rajatud teed 8–9 korda suuremat koormust.

Aluskiht sisaldab tsementi.  Lahendus välistab killustiku ja liiva kasutamise. Selle asemel moodustatakse aluskiht Infracrete’st, tsemendi ja kohapeal olemasolevate materjalide segust, mis tagab ühtaegu tugeva ja elastse aluskihi.

Multivara hoovis uutmoodi tee-ehitust katsetanud ettevõtte projektijuht Jüri Vipperi sõnul plaanitakse koos Infracrete’i Eestis esindava DeutschBau OÜga laieneda ka teistele turgudele. Tehnoloogia on praegu kasutusel 42 riigis üle maailma, lähiriikidest ainult Rootsis. Infracrete’i tehnoloogia sarnaneb Eestis juba kasutusel oleva bituumenstabiliseerimisega, kuid viimane pole Vipperi hinnangul siiski piisavalt vastupidav.

Killustikutootja kahtleb.

Uue tehnoloogia katsetamist mõtlikult jälgiv Eesti suurima killustikutootja Paekivitoodete Tehase OÜ kommertsdirektor Kuldar Õunapuu ütleb, et teda valdavad kahetised emotsioonid. “See võib vähendada meie toodangu mahtu,” kardab ta. Pool Paekivitoodete Tehase OÜ toodetavast killustikust läheb teedeehitusse.

Loe tehnoloogia kohta ja teiste teedeehitajtate arvamusi lähemalt 16. mai Äripäeva paberlehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785