29. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuusakoski hakkas hooneid lammutama

Vanametalli käitleja AS Kuusakoski hakkas pakkuma hoonete lammutusteenuseid. Ühe suuremahulise tööna lõpetab ettevõte lähiajal allhankijana Kreenholmi nõukogudeaegsete kõrvalhoonete lammutamise Narvas.

ASi Kuusakoski juhatuse liikme Marko Kippa sõnul otsustati Eestis alustada hoonete ja muude rajatiste lammutusteenuse pakkumist, kuna Põhjamaades on Kuusakoski suurim selle teenuse osutaja. “Kui lammutusteenused on tavaliselt kliendile tasulised, siis Kuusakoski lammutab mõnel juhul lausa tasuta või maksab isegi raha, kui lammutatud objektilt pärit materjalid katavad lammutuskulud,” selgitas Kippa.

“Tasuliseks võib lammutamine kujuneda eeskätt siis, kui ehitis sisaldab asbesti, mille ohutu käitlemine on väga kulukas. Eramajades tavaliselt asbesti kasutatud ei ole, pigem on see vanade tööstushoonete probleem,” selgitas Kippa.

Kuusakoski lammutusteenus hõlmab nii hoonete, konstruktsioonide, tehaste kui ka seadmete lammutamist. Samuti pakub ettevõte remondiga seotud demonteerimisteenuseid, näiteks vanade akende, katuste või fassaadide eemaldamist. Kuusakoski teeb ka eriluba nõudvaid lammutustöid nagu asbesti sisaldavate materjalide demonteerimine ning saastunud pinnase vahetus.

Kõik lammutamisel saadud materjalid püütakse suunata taaskasutusse. Näiteks betoon ja muu kivimaterjal purustatakse pärast metallarmatuuride eemaldamist ning see läheb täitematerjaliks. "Vanast ehituspuidust saab Kuusakoski toota elektrijaamades ja katlamajades biokütusena kasutatavat puiduhaket, kilest ja erinevatest plastmaterjalidest aga jäätmekütust, mida tarbivad näiteks tsemenditehased soojusenergia tootmiseks," märkis Kippa.

Ettevõtte eksperdid pakuvad abi lammutustöödeks vajalike lubade taotlemisel, samuti aruannete, lammutustööde ja tööohutuse kavade koostamisel ning muude eriküsimuste lahendamisel. Lammutamisel tekkivate materjalide esmane sorteerimine tehakse juba tööobjektil. Iga koorem kaalutakse ja registreeritakse Kuusakoskis ning klient saab jälgida tööobjektilt saabuvaid koguseid reaalajas.

Kuusakoski annab Soomes ja Rootsis tööd rohkem kui 200le lammutusala asjatundjale. Kuuskoski on spetsialiseerunud ka asbesti käitlusele. Lammutusäri toetab traditsioonilist vanametalli ringlussevõttu, näiteks Soomes saab ettevõte lammutusobjektidelt umbes 15 000 tonni metalle aastas ning suunab selle edasisse töötlusse.

AS Kuusakoski suunab Eestis taaskasutusse umbes poole Eesti vanametallist. Lisaks metallile võtab Kuusakoski vastu ka kilet ja muidplastijäätmeid, puitu ja ehitusjäätmeid, rehve, vanu elektri- ja elektroonikaseadmeid ning akusid ja teisi ohtlikke jäätmeid.

AS Kuusakoski teenis mullu rohkem kui 58 miljonit eurot müügitulu ning andis tööd ühtekokku 100 inimesele kümnes teeninduspunktis üle Eesti. Ettevõte kuulub Põhja-Euroopa juhtivaletööstuslikule taaskasutusfirmale ning vanametalli töötlejale ja tarnijale Kuusakoski Oy-le. Kuusakoskil on üle maailma rohkem kui 100 tegevuskohta, millest 20 asub Soomes. Lisaks Soomele tegutseb Kuusakoski Venemaal, Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Rootsis, Taanis, Inglismaal, USA-s, Hiinas ja Taiwanis.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785