16. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konsultant: KredEx´i 15% suurune toetus ei tasu ära

KredEx'ist rekonstrueerimistoetuse taotlejal on majanduslikult mõistlikum küsida maksimaalset ehk 35% toetust ning seda ka vaatamata suuremale pangalaenule.

"Pangalaenu puhul on ju määratud kindel intress, aga energia hind võib ka edaspidi kerkida. Kui üldse ei renoveeri, siis energia hinna tõus mõjutab palju rohkem,” rääkis Rähmonen ajalehele Meie Maa. Lihtsam on tema sõnul toimetada suuremal majal, sest välispinda tuleb korteri põrandapinna kohta vähem kui väiksemal.

Senine praktika näitab Rähmoneni sõnul, et korteriühistud eelistavad KredExilt küsida 15-protsendilist toetust, lähtudes põhimõttest “parem varblane peos kui tuvi katusel”. 15% toetuse saamiseks peab toetust taotlev korterelamu saavutama energiasäästu kuni 2000 ruutmeetriga suletud netopinnaga korterelamus vähemalt 20%, üle 2000 ruutmeetriga korterelamus vähemalt 30% - selleks piisab näiteks katusekonstruktsiooni ja otsaseinte soojustamisest.

15-protsendise toetuse puhul kipuvad Rähmoneni sõnul kulud majas mitte vähenema, vaid suurenema, sest saavutatud efekt ei kata laenumakseid ära. Ent 35% toetuse saamiseks tuleb majal saavutada 50% energiasäästu, mis eeldab küttesüsteemi uuendamist, ventilatsioonisüsteemi ehitamist, radiaatoritele jaoturite paigaldamist, fassaadi ja katuse soojustamist ning akende vahetust.

Rähmoneni kinnitusel ei julge ühistud suure pangalaenu peale välja minna, kuna elanikud kardavad, et võivad ühel hetkel tööta jääda ega suuda pärast laenu maksta. Toetuste taotlemise väike hulk Saaremaal näitab tema hinnangul huvi puudumist asja vastu.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785