7. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanikud: avalikustage elektri hinnatõusu taotlus!

Omanike Keskliit nõuab Eesti Energia hinnatõusu taotluse avalikustamist, et kodutarbijal oleks ülevaade, mis on uue hinnatõusu põhjusteks.

Liidu sõnul pole elektrimonopoli senised segased selgitused, et hinnatõusu taga on keskkonnatasude 20% tõus ja juba teostatud investeeringud, kodutarbijatele piisavad.

Organisatsiooni volikogu liige Priit Värk tuletab meelde, et kui aprillis taotles OÜ Jaotusvõrk võrgutasude hinnatõusu, siis põhjendati seda vaid investeeringute vajalikkusega, ent põhjalikumal taotluse analüüsimisel selgus, et konkurentsiameti poolt rahuldatud taotluses moodustas hinnatõusust oma osa ka põhjendatud tulukuse määra tõstmine.

"Omanike Keskliit on küsinud monopolide hinnataotlusi konkurentsiametilt, kuid senine kogemus on näidanud, et vastused saadakse nädalate või lausa kuude jooksul – sõltuvalt sellest, kui kiiresti monopol “peidab” oma ärisaladusi taotluses," sõnas Värk ja lisas, et taotlused peavad olema läbipaistvad ja kättesaadavad kõigile tarbijatele.

"Kavatseme pöörduda ettepanekuga Riigikogu poole, et tulevikus oleks monopolidel kohustus avalikustada taotlus samal päeval, kui pöördutakse Konkurentsiameti poole," lausus Värk.

Eesti Energia peaks taotluste koostamise asemel, mille tulemusel võivad uued hinnad kesta vaid mõned kuud, keskenduma hoopis selgitustööle,  kuidas mõjutab 2013.  aastal avanev elektriturg tarbijaid, leiab Värk. "Seejuures tuleks eriti panna rõhku universaalteenuste pakettide väljatöötamisele, sest senine kogemus Soomes näitab, et vabaturutingimustes kõigest 20% tarbijatest vahetavad teenusepakkujat," märkis ta. 

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785