8. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ökoasum - enam kui looduslähedane ehitusmaterjal

Looduslähedastest materjalidest ehitatud küla ei ole veel ökoasum, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Mari Rõuk, ja lisab, et ökoasumi loomine eeldab nii kodanikualgatuse kui ka  poliitiliste jõudude samasuunalist tegutsemist.

Liikumine ökoasumite loomiseks on kogu maailmas alles algusjärgus. Ideaalne ökoasum eeldab selle rajamist puutumatusse loodusesse, ent sobiva hinnaga maa leidmine ja planeerimisloa saamine on enamasti vaevarikas. Ökoasumi loomine eeldab nii kodanikualgatuse kui ka  poliitiliste jõudude samasuunalist tegutsemist.

Ökolinnade projekte katsetatakse siiski juba ka riiklike kavade alusel. Näiteks Hiinas arendatakse ökoasumiprojekte tervetes linnades, mis koondavad taastuvate ressursside,  energiasäästlikke ning keskkonnasäästlikke uurimiskeskuseid.

Erinevad looduslähedased ja jätkusuutlikud elukeskkonnad on püsima jäämiseks leidnud aga mitmesuguseid viise.

ZEGG Saksamaal 

15 hektari suurusel maa-alal paiknev 108 elanikuga ökoküla asub 80 km kaugusel Berliinist. Selle ZEGG on rahvusvaheline konverentsikeskus, mis korraldab ökoloogilist säästvat eluviisi  ja sotsiaalselt jätkusuutlikku elu. ZEGG-i rahastatakse põhiliselt konverentsidest ja seminaridest saadud tulust, millest kaetakse ka koha peal toimivate ettevõtete ja oma liikmete rendikulud.

Elamute ehitamiseks kasutatakse säästvaid ja taaskasutatavaid ehitusmaterjale ning energiasäästlikku ehitusviisi. Küttesüsteemid põhinevad puidul, päikeseenergial ja elektril. Madalale märgalale on paigaldatud reoveekäitlemise süsteem ja sinna on kasvatatud söödav roheala. See küla on arendatud õppekeskkonnaks, mis edendab säästva elu ja maaplaneerimise süsteemi. Iganädalased kogukonna  koolitused ja vaimsed ning intellektuaalse mõttevahetusega kohtumised pühapäeviti toetavad kogukonna ettevõtmist.

Brodowin Saksamaal

Saksamaal asuv Ökoküla Brodowin on pühendunud mahepõllumajandusele. Ala Ligi 178 hektari suurune alal koosneb raba, metsa ja järve looduskaitsealast. Arenduses, mis sai alguse 1990. aastal, on tänaseks päevaks 430 elanikku.

Findhorn Šotimaal

Šotimaal asuva Findhorni looduslähedase ja jätkusuutliku elukeskkonna põhimotoks on: „Ökokülad võivad tuua inimesed välja vaesusest ja luua töökohti kogukonnas läbi mõistuse ja vaimu.“ Findhorni ökoküla majade ehitusmaterjalidena on kasutatud kohalikku kivi ja õlgesid, loodud on iluaiad. Rakendatud on uudset kanalisatsioonitehnoloogiat ja elektrit toodetakse tuuleturbiini abil.

Säästva eluviisi väärtused on aluseks sinna loodud sotsiaal-, majandus- ja haridusasutustele. Küla teeb koostööd kutseorganisatsioonidega ja kohalike omavalitsustega üle maailma. Seda arendust külastas eelmisel aastal üle 3000 turisti, keda huvitasid  sealsed elamud.

Ka Eestis on räägitud sarnasest arendusest nagu Saksa ZEGG ja Šotimaal asuv Findhorn.  Raplamaale rajatakse suur jätkusuutlik ökoasum, mille pindala on 560 000 m2. Elamuid planeeritakse 400 perekonnale. Plaanis on ehitada ärihoone, kuhu on tänaseks registreerunud ka esimesed ettevõtjad. Arendaja eesmärk on siduda looduslähedases keskkonnas igapäevaelu töökeskkonnaga ning võimaldada elanikele energiasäästlikku eluviisi.

 

Autor: Mari Rõuk

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785