Autor: Kristjan Gross • 30. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enim langesid 4-toaliste korterite pakkumishinnad

Domus Kinnisvara kutseline hindaja Kristjan Gross kirjutab, et City24 Spot andmetel on 4-toaliste korterite pakkumishinnad langenud tänavu 37% ning seetõttu on suuremaid kortereid ka enam müüdud.

Tallinna korteriturul suurenes pakkumine ca 1000 elamispinna võrra. City24 Spot andmetel kasvas peamiselt 2-toaliste korterite arv, ulatudes mai kuu lõpuks ca 4100 kuulutuseni (kasv 8%). Protsentuaalselt suurim kasv oli see-eest 5- ja enamatoalistel korteritel, millede pakkumine oli mai kuus 14% võrra suurem kui aasta alguses. 1-3-toaliste korterite pakkumiste maht kasvas ca 8%, 4-toalistel ca 10%.

Suurema elamispinna pakkumisi võiks lisanduda veel, sest turul on enim müüdud just sellised. Maa-ameti tehingustatistika järgi tehti jaanuarist kuni mai kuuni korteriomanditega, millede pindala jääb vahemikku 10- 40,99 m² (valdavalt 1-toalised, kuid ka 2-toalised) ostu-müügi tehinguid kokku 676 tk, kuid korteriomandeid pindalavahemikus 55-249 m² müüdi 839 tk. Seega suurema pindalaga kortereid on müüdud rohkem.

Suuremal korteril on pindala tõttu ka kõrgem hind, mis ostuotsuse tegemisel on peamine tegur. Põhjus, miks tänavu on suurema pindalaga kortereid rohkem müüdud, võib peituda 4- ja 5-toaliste korterite pakkumishinna languses, millega küsitud hind muutus ostjale vastuvõetavamaks. City24 Spot andmetel langes 4-toalistel korteritel ruutmeetri pakkumishind lausa 37% (jaanuaris keskmine hind ca 2200 €/m2, mai keskmine ca 1400 €/m2), 5-toalistel korteritel 13%. Hinnad ei muutunud 2-ja 3-toalistel korteritel.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785