29. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia pani nurgakivi unikaalsele koostootmisjaamale

Täna panid Eesti Energia ja Weroli rapsiõli tehase esindajad nurgakivi Weroli tehase juurde rajatavale Baltimaades ainulaadsele koostootmisjaamale. Eesti Energia investeerib projekti üle 5 miljoni euro.

Projekti käigus moderniseeritakse olemasolev Weroli katlamaja ning see saab olema osa uuest Painküla tööstuskompleksist. Werol Tehased ja Eesti Energiale kuuluv Painküla koostootmisjaam on 100-hektarilise Painküla tööstusala esimese etapi ettevõtted. Kokku on tööstusalale planeeritud krundid kuni 14 tootmisettevõttele. Investeeringu kogumaksumus Eesti Energia jaoks on veidi üle 5 miljoni euro.

Maagaasil töötav koostootmisjaam valmib 2011. aasta talvel ning hakkab lisaks elektrile ja soojusele tootma ka õli jahutamiseks vajalikku külma. Weroli tehase territooriumile rajatava koostootmisjaama elektriline võimsus saab olema 4,3 MW, soojusvõimsus 1,7 MW ning külmavõimsus 2,5 MW.

Kuna väikesi koostootmisjaamu on majanduslikult mõttekas rajada piisava soojuskoormusega väikeasulate ning tööstusettevõtete juurde, sobis Weroli rapsiõli tehas uue koostootmisjaama asukohana. 

„Tegemist on projektiga, kus võidavad mõlemad pooled: Weroli tehas saab kasutada toodetud soojus- ja jahutusenergiat, elekter läheb aga Eesti Energia võrku. Painküla tööstusala valmimisel saavad jaamas toodetud energiat kasutada ka teised ettevõtted,“ sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Rapsiõli tootmise protsess vajab lisaks soojusenergiale ka jahutusenergiat ning koostootmisjaama koosseisu kuulub Baltimaades unikaalne absorberseade, mis võimaldab toota tehasele vajalikku külmaenergiat.

Esimese väikekoostootmise projektina ostis Eesti Energia 2009. aastal Koplis BLRT territooriumil asuvad kaks maagaasil töötavat soojuse- ja elektri koostootmisseadet. Jaanuaris 2011 omandas Eesti Energia Lätis soojusettevõtte Enefit Power&Heat Valka, mis rajab aastaks 2012 Valka linna soojusega varustava uue biokütusel koostootmisjaama.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785