21. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raplamaale rajatakse 200 miljoni euro eest uus küla

Oxford Sustainable Group käivitas Rapla maakonnas Juurus 200 miljoni eurose Oxford Parki nimelise linnaku arenduse.

Oxford Park moodustab 560 000 m² territooriumil Tallinna ja Rapla vahele Atla külasse jääva tervikliku uusasumi, kuhu peaks elama asuma 350 peret. Itaalia arhitekti Francesco de Luca kavandatud külas saab valida ridaelamute, eramajade, kahe- ja kolmepereelamute vahel.

Oxford Parki kavandamine algas 2006. aastal, mil alustati detailplaneeringutega. Kogu alale on kavandatud terviklik infrastruktuur koos elamu- ja ärimaa, energeetika ja muu taristu, puhkealaga.

"Oxford Park on hoolikalt planeeritud jätkusuutlik kogukond, mis areneb kümne aasta jooksul vaikselt, orgaaniliselt ja loomulikult koos oma elanike ja ettevõtetega," sõnas Oxford Sustainable Group’i juhatuse esimees Hadley Barrett.

Tema sõnul tähendab jätkusuutlikkus palju rohkem kui passiivmaja või lisasoojustus. "Tõeline jätkusuutlikkus tähendab arvestada kõigi teguritega nagu keskkond, ühiskond, majandus, valitsus, ostjad, ülemaailmne süsinikuturg, investorid, jätkusuutlik tarneahel, koosmõjus," ütles juhatuse esimees.

"Oleme toetanud ja toetame kohalikku haridust, taristu arengut, arvestanud liiklusega, reostuse, materjalide, disaini, kohaliku, regionaalse ja valitsuse poliitikaga, kohalike elanike, töökohtade loomisega, maksude, investorite ja finantsidega, mis kõik koos võimaldavad kohalikele inimeste ja ettevõtetele täiendavat tulu, paljude teiste tegurite hulgas," lisas Barrett.

Linnak saab olema tööta-puhka-mängi elustiili arendusega, mis on uut laadi kontseptsioon Eestis, kuid arendaja kinnitusel populaarne Lääne- ja Põhja-Euroopas. 

Oxford Sustainable Group (OSG) nimetab end jätkusuutlike arendustega tegelevaks ettevõtteks, millel on esindused Eestis, Guernsey’s, Itaalias, Hollandis, Maltal, Rumeenias, Soomes ja Suurbritannias.

Firmal on Euroopas mitmeid sarnaseid suuri projekte. Rumeeniasse, Musta mere äärde, kavandatakse 120 000 m² suurust multifunkstionaalset ala. Soomes on OSG-l eraarendajatest arendamisel kõige rohkem tuulegeneraatorite projekte. Suurbritannias kuulub OSG teateil neile riigi tuntuim päikesepaneelide bränd.

Oxford Parki müügiga hakkab tegelema kinnisvarafirma Uus Maa.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785