19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oxford Parki tuleb Eesti esimene Smart Grid elektrivõrk

Raplamaale Juurusse rajatav uuslinnak Oxford Park saab endale Eesti esimese Smart Grid ehk targa elektrivõrgu lahenduse, mis võimaldab säästa kuni 50% senistest elektrikuludest.

Smart Grid on intelligentne elektrivõrgustik, millel on põhjalikumad IT lahendused, mis lubavad erinevate energiaallikate ühenduste kombinatsioonidel olla erinevatel aegadel sisse või välja lülitatud. See parandab võrgu funktsionaalsust ja kahesuunalist elektrienergia voogu, mida mõõdab Smart Meter.

Smart Grid saab Oxford Parkis kasutusvalmis peale esimeste majade ja elektrisüsteemi valmimist. Teistes riikides tehtud statistika järgi on võimalik korralikult paigaldatud päikesepaneelidega, mis on ühendatud Smart Grid’iga, teenida aastas 300 eurot ja/või säästa kuni 50% oma elektikuludest ning samaaegselt aidata keskkonda. Tarbijatel on võimalus enda energia ise toota ning müüa ülejäägid läbi targa võrgu.

Smart Grid teeb võimalikuks paljude teiste tehnoloogiate kasutamise, näiteks tulu päikeseenergiast suunatakse tagasi majapidamise võrku. See tähendab energia ühtlasemat kasutamist, vähem katkestusi, suuremat varustuskindlust, rohkem potentsiaalset mahtu ning vähem toetumist kesksüsteemidele. Võrguvälistel lahendustel on täiendav varu ja koondamise võimalus. Elektri kasutamine võib olla odavam kui see tuleb enamatest konkureerivatest allikatest, kaasa arvatud majapidamise enda genereeritud energia, mille saab tasuta kätte.

Oxford Sustainable Group’il on kogemused energia tasuta tootmises päikeseenergiast Suurbritannia majapidamistes. „Oleme võtnud arvesse Eesti vähesema päikesevalguse, põhjamaise asukoha," rääkis Oxford Sustainable Group’i tegevjuht Hadley Barrett. "Intelligentsed lahendused ei pea maksma rohkem, vaid peaksid olema paremad ja maksma vähem. See on jätkusuutliku arenduse tõeline tähendus,” lisas ta. 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785