11. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitekt: ehitusmaterjali valik aitab brändi kujundada

OÜ Humana Grupi arhitekt Priit Kaljapulk rääkis, et materjali valik ehitatava ärihoone juures toimib ka brändi kuvandi kujundajana, olles tulevikku ulatuv investeering.

Tänavusel rahvusvahelisel tellisarhitektuuri konkursil osales Rimi Võrus asuv kauplusehoone, mis valmis 2009. aasta suvel. OÜ Humana Grupi arhitekt Priit Kaljapulk valis Rimi supermarketi uue hoone tänavapoolse fassaadiosa katteks tellise. Ta selgitas, et kauplusehoone pole mitte üleni ehitatud tellistest, vaid on kasutatud hoopis teraskonstruktsioone ning maja tagumise osa välisseinad on tehtud kergetest soojustatud fassaadipaneelidest.  Tellistega on kaetud vaid tänavaalaga liituv majaosa. 

„Tellise valisin just selle arhitektuurse väljendusrikkuse ja soliidsuse pärast, aga samuti ka sobivuse pärast  kogu  maja arhitektuurse lahendusega. Tegemist on mõnus ja ilmastikukindla materjaliga,“ põhjendas Kaljapulk.

Tellis, eriti puhta vuugiga laotud tellis, on tema sõnul looduslähedane ja praktiliselt hooldusvaba materjal. „Lisaks on võimalik kasutatav värvigamma palju suurem, kui igapäevaselt oleme harjunud arvama. Tellis koos puidu ja looduslike kivimaterjalidega loob inimsõbraliku ja sooja materjalikeskkonna, mida meil on, võrreldes kasvõi Madalmaadega, palju vähem,“ rääkis arhitekt.

Kaljapulk märkis, et kuna kauplusehoone mahust moodustas tellis suhteliselt  väikese osa, ei suurenenud oluliselt ka ehitusmaksumus. “Kindlasti oleks plekist kate olnud odavam, aga arhitektuurne üldmulje kasvõi kaubaketi brändi kuvandi kujundajana on kahtlemata tasuv ja tulevikku ulatuv investeering,“ sõnas ta.

Rimi Eesti Food AS kinnisvarajuht Eve Leemets lisas, et Rimil on sel aastal plaan avada veel vähemalt kaks kauplust: Laagnas ja Haapsalus. „Täna on hoonetest veel vara rääkida. Haapsalu kauplus saab olema rendipinnal ning seega hoone ehituse juures me suurt kaasa rääkida ei saa,“ lisas ta.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785