Autor: Elari Tamm • 11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: uued arendused tõmbavad käima

Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade tegevjuhi Elari Tamme sõnul toovad uued arendused ja detailplaneeringute mahu kasvamine turule aktiivse kevade.

Esimene eurokuu on möödas ning kinnisvaraturg uues kontekstis alles harjumas. Harjumaal ja Tallinnas tehti jaanuaris kokku 1223 tehingut, mis on võrreles 2010. aasta jaanuariga, mil tehti 1383 tehingut, 11% langenud. Ka tehingute väärtus on langenud – 2010. aasta jaanuaris oli see 83 miljonit eurot, kuid 2011. aasta jaanuaris 78 miljonit eurot.

 Hea on tõdeda, et selle aasta esimene kuu lõppes positiivselt ning veebruari tehingute väärtused ja arv juba näitavad selgelt paremaid tulemusi kui need olid jaanuaris.

Prognoosid jaanuari suhtes olid üldiselt pigem langust toetavad ning paremaid tulemusi ei oodatudki. Uute kinnisvaraarenduste laine on tulemas ning detailplaneeringu kehtestamist ootavate projektide arv toob aktiivse kevade.

Tallinna korterituru aktiivsus on keskendunud jätkuvalt kesklinna ning Lasnamäele, viimases tehti jaanuaris 102 ostu-müügi tehingut, mis võrreles 2010. aasta esimese kuuga on 30% kasvanud. Kui 2010. aasta esimesel kuul tehti kesklinnas 140 tehingut, siis käesoleval aastal kasvas tehingute arv juba 170-ni.

Magalad on täna vähem aktiivsed seoses ülepakkumistega ning nõudluse vähesusega.

Hoonestatud maa tehinguid oli Harjumaal ja Tallinnas kokku 100, mis on möödunud perioodidega võrreldes olnud kasvutempos. Eramute müük langes möödunud aasta sama ajaga 20% võrra.

Pakkumine

Korterite pakkumiste arv on Tallinnas jäänud möödunud aasta viimaste kuudega võrreldes samale tasemele olles 6500 piirimail. Kuna City24 kinnisvaraportaal kajastab kõiki pakkumises olevaid objekte, tuleb arvestada ka sellega, et kortereid on müügis erinevatelt maakleritelt, mis vähendab reaalset pakkumiste arvu 5-10%.

Jätkuvalt on pakkumishinnad turuhinnast 10-30% kõrgemad, mis omakorda põhjustab käesolevas turusituatsioonis objekti  müügiperioodi pikenemist. Peale selle erinevad sarnaste objektide pakkumishinnad märkimisväärselt, mis on arusaadavam kesklinna unikaalsemate korterite puhul, kuid suured hinnaerinevused on tekkinud ka magalarajoonide korteritega.

Põhjusteks võib välja tuua, et üks osa müüjaid on jätnud suure tingimisruumi, teine osa on aga sunnitud müüma nn kiirmüügihinnaga. Siiski mängib ka kinnisvara ostmisel tähtsat rolli emotsioon, mistõttu ei ole harv juhus, kui ostja on nõus turuhinnast kõrgema tehinguga.

Nõudlus

Ostjate seas on üha enam määravam argument objekti asukoht, samas jääb hetkel veel esikohale hind. Trend näitab, et hinda peetakse eelkõige oluliseks pigem äärelinnade ja magalarajoonide puhul samal ajal kui eksklusiivsema kinnisvara ostjale mõjub ennekõike asukoht ja objekti lisaväärtused.

Prognoos

2011. aasta esimene kvartal on kasvufaasis ning kinnisvarahinnad Harjumaal on mõneprotsendilises kasvus. Tehingute hulk kasvab 5%, mis on peamiselt tingitud uute arenduste müüki jõudmisest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785