8. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus tühistas PRIA toetuse andmisest keeldumise

Tartu halduskohus tühistas eile Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) otsused, millega amet ei rahuldanud puhkemajade ehitamiseks esitatud investeeringutaotlusi tahtlike valeandmete esitamise põhjendusega.

Kohus tühistas vaidlustatud PRIA otsused, kuna taotluse toetuse saamiseks saab jätta rahuldamata valeandmete esitamise korral ainult juhul kui valeandmete esitamine on toimunud taotleja poolt tahtlikult. Kohtus ei leidnud aga kummagi kaebaja osas tõendamist, et  nad oleksid olnud teadlikud ebaõigetest andmetest PRIA-le esitatud projektdokumentatsioonis.

Ühele taotlejale otsustas PRIA esialgu küll üle 1,5 miljoni krooni suuruse toetuse välja maksta, kuid hilisema käskkirjaga otsustas siiski jätta toetuse rohkem kui 200 000 kr suuruses summas välja maksmata põhjusel, et taotleja esitas tahtlikke valeandmeid. Nimetatud taotleja puhul tegi kohus PRIA-le ettekirjutuse esialgu määratud toetuse väljamaksmiseks ning teise taotleja puhul ettekirjutuse taotluse uueks läbivaatamiseks.

Ühel juhul olid taotleja esitatud dokumentides ekslikud andmed projekti koostaja osas. Nimelt oli projekti tiitellehe järgi projekti koostanud osaühing, kuid tegelik koostaja oli samas ettevõttes töötav projekteerija, kel puudus majandustegevuse registreering.

Teisel juhul puudus projekti tiitellehel näidatud projekteerijal majandustegevuse registreering. 

Mõlemal juhul puudusid tõendid, et kaebajad oleks ise ehitusloa saamise aluseks olevaid dokumente täiendanud või muutnud. Osaühingud esitasid projektdokumentatsiooni PRIA-le samal kujul nagu nad selle projekteerijalt said ning mille alusel oli juba eelnevalt väljastatud ehitusluba.

Ühel juhul tuvastas kohus ka, et PRIA võttis projekti koostajalt seletuse alles pärast toetuse määramisest keelduva käskkirja väljaandmist. Seega ei selgu käskkirjast, milliste tõendite alusel toetuse andmisest keelduv käskkiri tehti.

Eilsed otsused on Tartu ringkonnakohtus vaidlustatavad 30 päeva jooksul.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785