29. november 2010
Jaga lugu:

Ehitusmahud kasvasid esimest korda pärast 2,5 aastat

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2010. aasta III kvartalis Eestis ja välisriikides kokku 1,2% rohkem kui eelmise aasta samal ajal, teatab Statistikaamet. Kaks ja pool aastat kestnud ehitusmahtude langus võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga pöördus tänavu III kvartalis taas tõusule.

Ehitusmahu kasvu taga on välisturul tegutsevad ehitusettevõtted. Nende ehitusmahud kasvasid 2009. aasta III kvartaliga võrreldes ligi neljandiku, kusjuures kasv tulenes hooneehitustöödest. Samal ajal vähenesid kohalikul ehitusturul hooneehitusmahud jätkuvalt. Kuigi rajatiste ehitusmahud kasvasid oluliselt, pidurdas madalseisus olev hooneehitus kogu kohalikku ehitusturgu ning aastases võrdluses veel kasvu saavutada ei suudetud. Kohalikul ehitusturul vähenesid ehitusmahud võrreldes eelmise aasta III kvartaliga 1%.

III kvartalis ehitati omal jõul 6,4 miljardi krooni (408 miljoni euro) eest — hooneid 3,3 miljardi ja rajatisi 3,1 miljardi krooni eest (vastavalt 212 ja 196 miljoni euro eest). Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades 9%, rajatiste ehitamine aga suurenes 15%.

Võrreldes tänavu II kvartaliga suurenes ehitusmaht sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud andmete põhjal 7%.

Ehitisregistri andmetel lubati 2010. aasta III kvartalis kasutusse 481 uut eluruumi, s.o ligi poole vähem kui aasta varem samal ajal. 65% valminud eluruumidest asus korterelamutes. Enim valmis uusi eluruume Tallinnas. Nõudlus uute eluruumide järele kasvab. III kvartalis väljastati ehitusluba 526 eluruumi ehitamiseks, mis ületab nii tänavu II kvartalis kui ka eelmise aasta III kvartalis ehitusloa saanud eluruumide arvu. Eelistatuim elamutüüp oli ühepereelamu.

Kasutusse lubati 174 mitteelamut kasuliku pinnaga 87 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut büroo- ja kaubanduspinda. 2009. aasta III kvartaliga võrreldes vähenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee