Autor: Rivo Sarapik • 18. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paigalseis pea kõigis kinnisvarasektorites

Ehkki lähinädalad on toonud üha uusi teateid uute elamuarenduste käivitamisest, heade büroopindade saadavus väheneb ja ärikinnisvara meelitab büroosid laienema, on hetkel pea kõikides sektoritest paigalseis.

Uute korterelamute ehitamisest teatasid viimase kuu jooksul suuremad arendajad. Samas kinnisvaraanalüütiku Tõnu Toomparki sõnul elamispindadel defitsiiti ei ole. „Mõni piirkond või nišš võib olla teistest rohkem kaetud. Inimese esmavajadus ei ole siiski uus elamispind, vaid elamispind, mis võib olla ka teiseselt turult pärit.“

Uus Maa elamispindade tegevjuht Elari Tamm ütles, et Tallinna äärelinna korterite ning kruntide hinnad on alates kevadest langenud viis protsenti ning langus kestab veel järgmise kevadeni. Langus ulatub 5%ni.

A-klassi ehk moodsaima ja heas asukohas asuva saadavus järk-järgult väheneb ja jõudis pealinnas Ober-Hausi andmeil septembri lõpuks alla 15%, samas kasvab klass kehvema pinna saadavus. Vakantsuse näitaja on Viljar Arakase sõnul samas suhteline – on klientide puuduse all mitte kurtvaid hooneid, kui alati tühjapoolselt seisvaid. A klassi büroopinnad on neelanud enamuse turul valitsenud napist nõudlusest B klassi üüripindade arvelt.

Büroopindade uusarendus on täna erand, sest viimasel paaril aastal turule lisandunule tuleb üürnikud leida. „Paari-kolme aasta perspektiivis on uued arendused tõenäoliselt taaskord aktuaalsed,“ leidis E.L.L. Kinnisvara juht Aldo Dapon.

Ka ladude puhul on uusarendused ja nende käivitamine sel aastal erandlik. Saadavus väheneb samm-haaval, arendajad uusi üüripindu turule ei too ja seniste pindade täitumine paraneb 2011. aastaks.

kaubanduskeskused kibelevad küll uuenduste järele, et hoida olemasolevaid ja võita uusi kliente, kuid turg ja tarbijate ostujõud ei tule nende soovidele veel järele.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785