Autor: Rivo Sarapik • 18. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas uue buumi lävel?

Uued elamuarendused käivituvad, heade büroopindade saadavus väheneb ja uued majad läksid ehitusse, ärikinnisvara meelitab büroosid laienema, pangad löövad büroodega koostööks käed, elavnevad ka teiste linnade turud jne. Uus stardipauk kinnisvaraturul?

Ehkki häid uudiseid kinnisvaraturult on viimastel kuudel palju tulnud, on asjatundjad uue tõusu ennustamisel enam kui tagasihoidlikud. Ettevaatlikuks teeb kõrge tööpuudus, euro tulekuga kaasnev psühholoogiline efekt kohalikele, eestlaste kõrge võlakoormus, ekspordiga seotud ebakindlus, ärikinnisvaras valitsev ülepakkumine nii ladudes kui büroodes ning pankade jäigem laenupoliitika.

„Meie registreeritud töötus on kõrge, pikaajaliste töötute kohta saame infot viivisega. Majandusanalüütikud ütlevad, et töötus jääb pikalt kõrgeks, oodata siit uut kasvu eluasemeturul on minu arvates suhteliselt optimistlik,“ kommenteeris EfTEN Capitali juhatuse liige Viljar Arakas Eesti Kinnisvarafirmade Liidu seminaril olukorda. Kinnisvarateeninduses kohanes kriisis temna sõnul ära, kinnisvaraarenduses on halvemad päevad küll vast läbi, ent olukorra kiiret heaks muutumist oodata ei tasu.

Tema sõnul unustatakse tihti, et Eesti ja Läti eraisikute võlakoormus suhtena SKTsse on Ida-Euroopa suurim. „Selle võla teenendamine on väga raske ülesanne. Mina ei julge sellist panust teha, et ilma uue SKT olulise tõusuta pangad jälle tugevalt laenu hakkavad andma,“ lisas Arakas. Samuti tuleb pilk peal hoida riigi suurimatel ekspordipartneritel, Skandinaavia riikidel.

„Saame siin turu põhjas olla küll, sest täna sellist mootorit ei ole, mis turu käima paneb,“ kommenteeris kinnisvareaekspert Tõnu Toompark. „Tuleb euro? Mis siis? Aktiivselt räägitakse eurost seitse aastat ja selle mõjud on juba ette ära toimunud. Need, kes arvavad, et 1. jaanuarist midagi suurt toimub, eksivad. Jaanuarist võib lühiajalisi võnkeid sisse tulla, kus hindade arvutamise tõttu vaadatakse tarbimisharjumused üle. Aga, et järgmine aasta kardinaalselt midagi toob, no ei tea…“

Hinnad võiksid Toomparki hinnangul elamispindadel täna põhjas või põhja lähedal olla. „Meil riigi abi ei ole ja hinnad on kukkunud väga madalale. Mina nimetaks seda hindade uueks normaaltasemeks, sealt saab koos tööpuuduse alanemise, palkade ja majanduse kasvuga tõusta,“ lisas Arakas.

Colliers International Eesti analüütikute hinnangul aga toob euro ärikinnisvarale välisinvestori tähelepanu. Otsa tegi lahti kuu aega tagasi Kobe Asset 2, mis müüs Tallinnas Lasnamäel asuva Ericssoni tehase kinnistu ligi 165  miljoni krooni eest Rootsi päritolu investorile.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785