15. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: osadel omanikel õigem vana laohoone lammutada

Pindi Kinnisvara ärikinnisvara osakonna vanemmaakler Rein Ruusmann arvas, et kehvas korras ja vales kohas asuva lao omanikul tuleks ehk hoopis uutele projektidele mõelda.

"Kindlasti ületab praegu vabade pindade pakkumine nõudlust ning uute üürnike leidmine võib võtta üllatavalt kaua aega. Hädas on need, kellel tuleb seoses vabade ruumidega kanda suuri püsikulusid. Lisaks on arendajatel riiulil ootamas suures valikus erinevaid projekte nendele ettevõtjatele, kelle nõudmisi praegu turul pakutav ei rahulda," rääkis Ruusmann. 

Kuna üürnike leidmine vabadele pindadele on keeruline ja võib võtta suhteliselt kaua aega, on hoonete omanikud sageli leidnud nn ajutisi variante ehk ruume on antud lühiajalisse kastusse mingi tasu eest. "Nii mõnelegi väga kehvas korras ja vales asukohas asuva lao- või tootmishoone omanikule aga on praegu võibolla õige aeg vanad hooned lammutada ja mõelda uutele projektidele," arvas Ruusmann.

Tema sõnul on endiselt populaarsed lihtsalt leitavad ehk otse tänavate ääres asuvad väikesed ca 100 m2 lao- või teeniduspinnad ning siis pole vahet, kas maja on uus või vana. "Tähtis, et koht on õige ja sobib tegevuseks. Lao- ja tootmisruume eelistatakse ikka üürida juba väljakujunenud piirkondadesse: Mustamäel Laki - Kadaka tn, Lasnamäel Betooni - Suur-Sõjamäe -  Vana-Narva mnt. Uutest piirkondes käib aktiivne tegevus Mõigu tehnopargis, Tänassilma tehnopargis, Jüri tehnopargis," loetles vanemmaakler.

Üürihinnad on oma tipptasemest kaotanud pea poole ja oma osa on hinnalanguses mänginud ka kommunaalteenuste hinnatõus. Järsem hinnalangus on Ruusmanni arvates nüüd ilmselt möödas ja kuna majanduses on tunda pisukest optimismi, siis tõenäoliselt võib praegune üürihindade tase ilmselt aastaks jaoks kestma jääda. Uute ja renoveeritud laopindade keskmine ruutmeetri üürihind jääb 40-50 krooni kanti, remontimata ja kütteta laopinna ruutmeetri eest küsitakse 15-35 krooni kuus. "Üldist olulist hinnatõusu pole põhjus uskuda," nentis ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785