26. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanikud: Põhja-Kiviõli karjääri maade sundvõõrandamiseks puudub alus

Maaomanikud saatsid valitusele pöördumise, milles taotlevad Põhja-Kiviõli II põlevkivi karjääri alale jäävate maade sundvõõrandamise protsessi lõpetamist.

Maaomanikud leiavad, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil (MKM) õnnestuks Põhja-Kiviõli põlevkivikarjääri maade sundvõõrandamise lõpuni viimisega luua pretsedent, mis edaspidi lubaks riigil ära võtta ükskõik millise eraomandis asuva maatüki, põhjendades seda vaid asjaoluga, et sellel asub riigile vajalik maavara, olgu selleks siis põlevkivi, liiv, paekivi vms.

MKM teatas tänavu veebruaris, et alustab Põhja-Kiviõli II põlevkivi karjääri alale jäävate maade sundvõõrandamise ettevalmistamist, viidates Vabariigi Valitsuse kabinetiistungil 16. detsembril 2009 antud volitusele. Maaomanike hinnangul on aga vahepeal oluliselt muutunud asjaolud, millele tuginedes valitsuskabinet sellise volituse andis.

Nimelt tühistas Tallinna Ringkonnakohus 9. aprillil 2010 Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-le Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris kaevandamiseks väljastatud kaevandamisloa, sest kohus tuvastas olulisi rikkumisi kaevandamisloa väljastamise protsessis.

Maaomanikud leiavad, et kuni kaevandamisluba puudub ja kaevandamise võimalikkus ei ole välja selgitatud, puudub alus ka maade sundvõõrandamiseks. Vaatamata eeltoodule on MKM teatanud sundvõõrandamise ettevalmistamise jätkamisest, viidates ülekaalukale  avalikule huvile. Seejuures ei põhjendata nö ülekaalukat avalikku huvi enam Kiviõli Keemiatööstusele kaevandamisloa väljastamisega ja kaevandamise kiire vajadusega, vaid maade asumisega Eesti põlevkivimaardla alal. Sundvõõrandamise teostumisel plaanitakse maad kasutusse anda Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-le.

„Meie hinnangul ületab ministeerium valituse antud volitusi ja viib alusetult ning põhjendamatult läbi sundvõõrandamisele suunatud menetlust. Mingit põhjendatud eesmärki, miks tuleb meie maad sundvõõrandada enne kaevandamise võimalikkuse selgumist, meile esitatud ei ole. Samuti pole valitsus andnud volitust maade sundvõõrandamiseks, vaid riigi kasuks sundvalduse seadmiseks,“ nendivad maaomanikud peaministrile lähetatud pöördumises.

Maaomanike hinnangul ei saa enne kõigi oluliste asjaolude nõuetekohast väljaselgitamist tulla kõne alla kaevandamine kui suundvõõrandamise vajadust tingiv ülekaalukas avalik huvi.

„Sundvõõrandamine kui põhiõigusi enim piirava meetme kohaldamine enne leebema abinõu sobivuse selgitamist, oleks vastuolus proportsionaalsuse põhimõttega,“ leiavad maaomanikud, kes paluvad Vabariigi Valitsust nende kinnistute sundvõõrandamisele suunatud tegevuse lõpetamist.

Kiviõli Keemiatööstus OÜ esitas Keskkonnaministeeriumile põlevkivi kaevandamisloa taotluse 2004. aasta jaanuaris. Kõnealune Põhja-Kiviõli II mäeeraldis asub Ida-Viru maakonnas Sonda alevist ühe kilomeetri kaugusel. Mäeeraldise ja selle teenindusmaa pindala on ligi 740 hektarit. Põhja-Kiviõli põlevkivikarjääri II etapi piirkonda jäävad maatükid kuuluvad kaheksale eraisikule ja ühele ettevõttele, kes pole nõustunud karjääri laiendamisega.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785