28. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaramüüjatest said realistid

Viimase poole aasta jooksul on majamüüjad hakanud küsima tegelikkusega haakuvaid hindu. Mida see endaga kaasa tõi ja mis edasi saab, sellest kirjutab  Pindi Kinnisvara maade ja majade vanemmaakler Olav Leok.

Viimase poole aasta jooksul on ainuüksi Harjumaal lisandunud müüki üle 300 eramu. Olulise seigana võtavad omanikud spetsiifilist turuinfot kuulda ning on valdavalt valmis vara müügihinnaks määrama reaalse tehinguhinna.

Eramute puhul, nagu kinnisvaraturul üldiselt, on seni suureks probleemiks olnud objektide põhjendamatult kõrged hinnad, mis hoiab tehinguaktiivsust ka tagasi. Viimasel ajal lisanduvad turule aga objektid, mille omanikel on kindel müügisoov, mitte plaan turul „õngitseda“. Seeläbi on ka ostjate huvi müüki tulnud eramute vastu oluliselt suurem.

Isiklikult võtan müüki umbes kaks eramut nädalas, kusjuures võib ilma liialdamata väita, et 2/3 nendest on müügis täiesti reaalse hinnaga. Tõsi, alguses on nii mõnegi omaniku ootused oluliselt kõrgemad, kuid peale spetsiifilise turuinfo ja antud piirkonnas reaalselt tehtud tehingutega tutvumist korrigeeritakse hind ka ostjatele sobilikuks.

Just eelnevad asjaolud on viinud ka eramute tehingute arvu kõrgeks. Juunis müüdi Harjumaal 119 hoonestatud elamumaad - seda tulemust ületab alles  2007. aasta sügise tehingutearv. Ka juulis on praeguseks registreeritud juba üle 100 tehingu- seega aktiivsus turul jätkub.

Oluline on märkida, et tehinguid ei tehta pelgalt tugevalt allahinnatud buumiaegsete eramutega, turule on naasnud ka isikud, kes soetavad eksklusiivseid eramuid Tallinnas ja selle lähiümbruses. Näiteks äsja müüsime Kakumäel luksusliku eramu 9 miljoni krooni eest, mis praegust turuolukorda arvestades on absoluutsete tipphindade seas.

Kui üldine majanduskeskkond jätkab paranemise märke ning ka müügisooviga varaomanikud võtavad müügihinna määramist/korrigeerimist tõsiselt, siis ootame tänavuse suvele sarnast tehinguaktiivsust ka sügiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785