Autor: Kadri Bank • 1. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koger & Partnerid kritiseeris suurpanku

SEB ja Swedbank pärsivad ettevõtte tegevusvõimekust ja Eesti vajaks kohalikul kapitalil põhinevat panka, kirjutab AS Koger & Partnerid oma värskes majandusaasta aruandes.

Ettevõtte suuromaniku Andres Kogeri poolt allkirjastatud aruanne hindab Eesti ehitustegevuse turgu olematuks ning teatab, et ettevõte rakendab siinsel turul ajutiselt passiivset strateegiat.

Aruande järgi domineerivad ehituses alapakkumisega riigihanked, millel Koger & Partnerid on otsustanud mitte osaleda, "kuna kasumi teenimine on muutunud võimatuks".

Kogu riigihangete turg on osutunud kahjumit genereerivaks süsteemiks ja puudub usk selle tendentsi pöördumisse enne suurt riigihankemulli lõhkemist,“ seisab aruandes.

"Normaalses majandustegevuses peaksid olema sellised pangatooted nagu garantiid ja faktooring Eesti riigi vastu madala riskiga kergesti kättesaadavad tooted. Kahjuks hindavad meie peapartnerid SEB ja Swedbank neid täna ülisuure riskiga toodeteks, millistega pärsitakse oluliselt ettevõtte tegevusvõimekust Eesti turul,“ on aruandes kirjas.

Ettevõtte arvates on Eestis puudu “Eesti kapitalil põhinev Eesti ettevõtlusse uskuv, vastutustundlik ja Eesti majandustegevuse mootoriks olev pank.“ Ilma pangapoolse koostöösoovita hakkab ettevõtte arvates toimima naturaalmajandus, „mis ei ole kahjuks tänases turumajanduses jätkusuutlik.“

Eestis tegutsemise alternatiivina on Koger & Partnerid osalenud sel aastal Soome riigihangetel ja otsinud tegutsemisvõimalusi Venemaal. Soomes on võidetud kolm hanget, Venemaal on projekteerimisel 10hektariline elamukvartal, kus ehitustegevust loodetakse alustada septembrist.

Koger & Partnerid teenis 2009. aastal 5,7 miljonit krooni puhaskasumit, tulles aastaga välja 93,6 miljoni kroonisest kahjumist.

Tänavu märtsis lahkus ettevõtte juhi kohalt firmat kolm aastat tüürinud Andres Pärloja. Ohjad võttis enda kätte grupi suuromanik Andres Koger. Ettevõte põhjendas Pärloja lahkumist kulude kokkuhoiuga.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785