9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome suurim ehituse peatöövõtja teeb koostööd maksuametiga

Juuni algul Helsingis toimunud Eesti ja Soome maksuhaldurite kohtumisel jagas oma kogemusi maksupetturite tegevuse tõkestamisel Soome suurim peatöövõtja SVR.

Juuni algul kohtusid Helsingis Eesti ja Soome maksuhaldurid, et jagada ehitusvaldkonnas maksupettuste tõkestamise kogemusi. Kohtumise eesmärgiks oli jagada teadmisi ja infot ning arutada võimaliku koostöö üle tulevikus. Ühiselt otsitakse võimalusi, kuidas suurendada isikute teadlikkust, kuidas tuleb makse tasuda. Koostöö pakub mõlemale osapoolele huvi ka seetõttu, et palju Eesti ettevõtted ja töötajad tegutsevad Soomes asuvatel ehitusobjektidel.

“Muuhulgas arutati võimaluse üle, kuidas ehitusobjektile sissepääsulubade väljastamisega peatöövõtja poolt on võimalik vältida selliseid alltöövõtjaid, kes korrektselt makse ei maksa,” ütles MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe.

Sellist süsteemi kasutab Soome suurimaid peatöövõtjaid SVR. Kohtumisel tutvustasid SRV esindajad enda poolt loodud andmebaase töötajate ja alltöövõtjate kohta info kogumiseks. Ettevõte selgitas, kuidas nad nii turvalisuse kui ka n-ö musta tööjõu kasutamise vastu võitlemiseks väljastavad igale ehitusobjektil tööle asuvale töötajale personaalse sissepääsuloa.

Enne loa väljastamist palutakse alltöövõtjal esitada info oma majandusnäitajate ja töötajate, sh palkade kohta. Nii alltöövõtjate kui ka töötajate kohta saadud info edastatakse SRV poolt vabatahtlikult Soome maksuametile, mis kasutab saadud infot muuhulgas ka kontrollitegevuste läbiviimisel.

Ehitusvaldkond on üks Maksu- ja Tolliameti kontrolliprioriteete. Valdkonnas on peamisteks probleemideks ümbrikupalk, fiktiivsete arvete kasutamine ja käibe varjamine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785