2. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: pangad võtavad raskustes arendused lihtsalt üle

Uus Maa Kinnisvarabüroo arenduskonsultant Keit Pihl ütles, et Rootsi pankade poolt läbiviidav poliitika osta nendega seotud enampakkumistel olevad arendused ise ära, on õige ning majanduslikust aspektist tõenõoliselt ka ainumõeldav.

Pihl selgitas, et suur osa Eesti kinnisvaraarendustest on finantseeritud Swedbanki ning SEB poolt, kusjuures esimesele kuulub ligi pool kogu laenuturust, mistõttu Swedbank’i Ektornet ja SEB Estectus enampakkumistel silma paistavadki.

"Pangad ostavad - või täpsemalt öeldes võtavad oksjonitel üle - enda finantseeritud arendused," märkis ta. Oksjonil jälgib võlausaldaja, et ostuhind püsiks nõude tasemel. Nii hoitakse ära arenduslaenude kohene osaline korstnasse kirjutamine. Kui keegi pakub nõudest rohkem on olukord ka panga jaoks lahendatud. Ei ole välistatud, et pank samas ka uut ostjat finantseerima asub.

Pihl osutas sellele, et pankadel on võimalus hoida vara käes aastat paar-kolm või vajadusel rohkemgi, mistõttu saavad nad pikemalt jälgida turu käitumist ning õigel hetkel tegutseda.

"Seega arendused lihtsalt võetakse üle," märkis ta  ning osutas: "See on pankadel mõistlik ja tegelikult ka ainumõeldav tegutsemine, kui ei taheta laenu lihtsalt korstnasse kirjutada."

Ent kas ja kuidas mõjutab pankade selline käitumine kogu turgu? "Kindlasti suudab meie pisikest turgu mõjutada, jutt on ju miljarditest," märgib Pihl ning selgitab: pangad ei osta ju üksikuid kortereid, vaid suuri arendusprojekte, mis konserveeritakse ning jäetakse paremat aega ootama. Siiski - osad kortermajad, mis on juba valmimas, on tema sõnutsi halduskulusid silmas pidades ilmselgelt mõttekas lõpuni viia ning ära müüa.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785