12. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: kinnisvaratehingute andmed avalikuks!

Kinnisvaraekskperdi Tõnu Toomparki sõnul on arusaamatu, miks tehinguandmetega kauplemine on tehtud ühe seltskonna eriõiguseks.

Tänase seisuga põhineb enamus kinnisvaraturu analüüsidest ja turuülevaadetest rohkemal või vähemal määral maa-ameti statistikal. Maa-ametis registreeritud tehingunumbrid on üldistatuna kättesaadavad maa-ameti veebilehel.

Üksikutele inimestele – maa-ameti litsentsiga kinnisvarahindajatele on kättesaadavad aga kõikide üksiktehingute andmed, kust nad näevad iga konkreetse tehingu objekti ja hinda, kirjutab Toompark oma blogis.

Viimased andmed peaksid olema avalikud ja kättesaadavad kõigile.

Kinnisvaraturg on äärmiselt inertne ja ebaefektiivne turg, kus objektiivset turuinfot on raske leida. Riigi ülesanne võiks olla selle turu läbipaistvuse suurendamine seeläbi, et turuinfo avaldatakse laiemale seltskonnale. Seda eriti tänases keerulises olukorras, kus kinnisvaraturg vindub ja suur osa kartustest on otseselt seotud infonappusega.

Seda enam, et praegugi on tegelikult need andmed avalikud.

Iga kinnisvaraturu vastu huvitundja tunneb kedagi, kes tunneb kedagi, kelle käest andmed tegelikkuses kätte saab. Asjaosaliste seas ei ole saladus, et maa-ameti üksiktehingute andmed on tavapärane kaup, mis turul müüjalt ostjale liigub.

Arusaamatu on seejuures aga asjaolu, miks nende andmetega kauplemine on tehtud ühe seltskonna eriõiguseks? Miks ei võiks maa-amet neid andmed tasuta jagada? Või siis ise seda tulu saada, mida praegu litsenseeritud hindajad andmemüügist teenivad?

Maa-ameti tehingute andmebaas peaks üksiktehingute tasemelt olema avalik ja kõikidele tasuta või tasu eest kättesaadav. See muudab õhukese kinnisvaraturu läbipaistvamaks ja alandab turuosaliste riske nii ettevõtete, kui üksikisikute tasemel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785