Autor: Väinu Rozental • 26. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Agu Laanemets ostis Püssi puitplaaditehase

Raskustes ettevõtete ülesupitajana tuntud Agu Laanemetsa uus väljakutse on Püssis asuv puitkiudplaaditehas MKT Holding OÜ, mille suurosaluse mees ostis eelmisel nädalal energeetikatöösturilt Heino Harakult.

"Minu elu on kuidagi nii läinud, et olen mööda raskeid ettevõtteid pidi käinud ja omandanud seda tööd tehes teatud vilumuse ning ehk ka teatud kuulsuse, et kui asi on juba täielikult puusse läinud, siis tuleb mind kutsuda," ütles Laanemets.

"Kui ma näen ettevõtet, mille nina hakkab raskuste tõttu juba vaikselt norgu langema, siis mul, vastupidi, lööb silm särama ja tekib tahe hakata punnitama selle nimel, et järsku saab ettevõttest ikka asja," rääkis Laanemets, kelle sõnul on ta seni ostnud osalusi vaid rasketes ja väga rasketes projektides.

"Ma ju tegelikult ostaksin hea meelega, kui vaid saaksin, näiteks Elcoteqi," jätkas ta, "aga eks kehvemaid ettevõtteid saab ju tunduvalt odavamalt."

Harakul oli kohe plaan tehas edasi müüa

Eelmise nädala kolmapäeval sõlmiti tehing, millega Agu Laanemetsa vastloodud äriühing SFB Estonia OÜ omandas Heino Haraku elektritöid tegevalt firmalt KH Energia-Konsult ASilt 67 protsenti MKT Holdingu aktsiatest. Ostusummat ei olnud osapooled nõus avalikustama.

Haraku sõnul sai tema firmast plaaditehase omanik eelmise aasta detsembris, kui ta ostis osaluse ettevõtte seniselt ainuomanikult Soome firmalt Mejac OY. "Me ehitasime seda tehast ja riskisime osanikuks hakkamisega, sest me ei tahtnud raha kaotada," põhjendas Harak plaaditehase omanikeringi sattumist ja lisas, et nad ei kavatsenudki omanikustaatuses pikka aega olla.

"Ma olen kunagi varem öelnud, et sööme sääski ka, kui vaja, ehk kui on hea pakkumine, siis miks mitte selliseid põhitegevusest sootuks muus valdkonnas tehinguid teha," ütles ta.

Haraku kinnitusel ei tundnud ta varem Agu Laanemetsa, kellega pidas osaluse müügi asjus paar kuud läbirääkimisi.

Eesti üks vaenemaid ettevõtjaid Heino Harak asus Äripäeva mulluses rikaste edetabelis 80. kohal ja vara hinnanguline väärtus oli 336 miljonit krooni.

Laanemets paneb kohe ettevõtmisele käed külge

Kuigi äriseadustiku kohaselt on osaühingu teistel osanikel ehk antud juhul Soome firmal kuu aega kasutada müüdud osaluse omandamiseks oma ostueesõigust, ütles Agu Laanemets, et tema asub MKT Holdingus kohe tegutsema.

"Plaaditehases töö käib, inimesed on tööl ja asi on justkui kontrolli all, kuid tegelikult pole ettevõtte finantsolukord sugugi kiita," põhjendas Laanemets, miks ta kavatseb kohe ettevõtte tegevjuhtimisse sekkuda.

"Projekt on väga raske, aga loodan, et kõik läheb hästi," oli Laanemets optimistlik.

Varasemast ette näidata tegutsev Viru Rand

Laanemetsa tuntuim ülesupitatud firma on kalatoodete tootja OÜ Viru Rand. "Tõsi, võrreldes hiilgeaegadega on ettevõte väga väikeseks jäänud, aga vähemasti töötab," rääkis Viru Ranna juhatuse liige Laanemets.

"Ja ammustel aegadel võetud suur pangalaen hakkab kohe läbi saama," lisas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785