Autor: Katariina Krjutškova • 19. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlased avasid Eestis metallitöötlemise tehase

Soome firma Hyrles avas reedel Tallinna lähedal uue lehtmetalli töötlemise tehase, mis annab tööd 30 inimesele.

Hyrles OÜ registreeriti Eestis 2008. aasta septembris. Tehase avamiseks investeeriti 30 miljonit krooni ja sama suur peaks tulema esimesel aastal ka käive.

Lehtmetalli tarnib ettevõte Ruukkist ja Favorist. Viimane on Hyrlese konkurent ja samas ka partner, sest tarnib Hyrlesele materjali, kuid mõlemad teevad tööd samadele klientidele.

"Ilus, uus, puhas... mis seal ikka," kommenteeris Favori juht Mart Proos pärast tehase avamise lõppemist. Tema hinnangul on 30 miljoni kroonine käive reaalselt püstitatud eesmärk, kuid tegu on Eesti mastaabis keskmise numbriga. "Kui nad on sellise eesmärgi esimeseks aastaks seadnud, ei ole minu asi selles kahelda," ütles Proos.

Otepää Metalli tootearendusdirektori Andres Oja sõnul on see number aga väike ega mõjuta Eesti majandust olulisel määral. Otepää Metalli aastakäive ulatus headel aegadel enam kui 20 miljoni kroonini, kuid on viimasel ajal Oja ütlusel langenud.

Hyrles OÜ hakkab tegema allhanget. Ettevõtte võtmeklientideks on mitmed energeetika-, elektroonika- ja masinatööstusettevõtted, näiteks ABB, Philips ja Nokia. 90 protsenti toodangust läheb ekspordiks. Tehas avati just Tallinna lähedal, et suurkliente paremini teenindada.

ABB ASi juht Bo Henriksson sõnas, et tehase Eestis avamine on oluline, sest toob siia uut oskusteavet ja aitab metallitööstusel tõusta uuele tasemele. Üle ega ümber ei saa ka töökohtadest, mida uus tehas loob. Esialgu palgatakse 20 uut töötajat, kuid aasta lõpuks peaks arv küündima juba 30ni.

"Tegemist on automaattööpinkidega, vajame professionaalset tööjõudu, kes on arvutioskusega ja oskavad programmeerida. Nad on veidi kõrgema kvalifikatsiooniga töötajaid kui tavaliselt ja me hakkame panustame nende koolitamisesse," sõnas Hyrlese juht Urmo Sisask.

Avamisel osalenud majandus-ja kommunikatsiooniministri Juhan Parts ütles, et tehase Eestisse toomine edendab ka Soome ja Eesti majanduslikku koostööd.

Lähiaastatel plaanib Hyrles Eestisse tuua tipptehnoloogilise ja keskkonnasõbraliku pulbervärviliini ning painutusautomaadi, lisaks mitmed põhiprotsessi tugiseadmed.

Koostöös emafirmaga on plaan siseneda Rootsi turule ja leida ka sealt toodete ekspordiks uusi kliente. Selle nimel teeb Hyrlese esindaja Rootsi turul juba aktiivselt tööd ja lähiajal loodetakse esimesed tootepartiid ka Rootsi turule eksportida.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785