12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: arendajate mõtteviis on muutumas 

Kinnisvaraanalüütiku Tõnu Toomparki sõnul sunnib klientide nõudlikkus kinnisvaraarendajaid mõtteviisi muutma, et ellu jääda.

"Vaestel kinnisvaraarendajatel polnud ju 2009. aastal muud teha kui mõelda, sest vaba raha ja kliente polnud. Loodan südamest, et kvaliteet paraneb ning turule ei tule selliseid absurdseid projekte, kus esikukapi sügavus on 20-30 sentimeetrit. Tänasel pingelisel turul on klient valiv ja arendaja peab tõsiselt mõtlema, kuidas vastata kliendi ootustele," rääkis Toompark täna hommikul "Terevisioonis".

Tema sõnul on arendajal võimalik ellu jääda vaid siis kui nii asukoht, hind kui  kaup ise on õiged. "Enam pole see aeg, kus rabatakse kõike enne kui ekskavaator on hakanud vundamenti kaevama," märkis ta.

Toompark rääkis, et turule on tulemas üha uusi kinnisvaraprojekte. Merko on müüki pannud 109 korterit ning jätkab koos Arco Varaga projekti, kus samuti on turule tulemas sadakond korterit. "Loodan, et veel mõned arendajad jõuavad lähikuudel reaalsete tegudeni," lisas ta.

Eurostati andmeil elab 83% Eesti elanikest oma majas või korteris. Toomparki sõnul on see Euroopa Liidus kõrge näitaja, samas on kodu vahetamise protsess alaline.

"Eestis on umbes 650 000 eluruumi. Oleks täiesti normaalne, kui 3-5% oleks igal aastal käibes. 3% on passiivsem ja 5% aktiivsem turg. 2009. aastal tehti meil ligi 21 000 elamispinnatehingut, mis teeb käibeks 3,2%. Arvestades majandusolusid, surutist, sissetulekute langust, tarbijate madalat kindlustunnet, on 3,2% tegelikult väga normaalne number," ütles Toompark. Ta märkis, et ligi kolmandik tehinguist olid kinketehingud. 21 000le elamispinnatehingule tuleb juurde arvestada ka kohtutäiturite tehtud tehingud, mis maa-ameti statistikas ei kajastu.

Toomparki sõnul noormaalse turu tingimustes hinnad tõusevad. "On võimalik, et paigalseisva turu tingimustes jäävad hinnad seisma, kuid küllap leitakse ka neile ostjad. Ma ei usu, et hakatakse äsjaehitatud hooneid lammutama," arvas ta ja lisas, et praegu pakuvad arendajad Tallinnas ja ümberkaudsetes valdades umbes 1500 korterit. 

Toomparki hinnangul on vale arvata, et põllupealsete arenduste aeg on lõplikult möödas, ehkki praegu nendega alustada oleks väga raske. Tema sõnul on praegu arenduste suund linna poole.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785