8. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liinirajatiste kahjustamine toob kuni 50 000 kroonise trahvi

Tehnilise Järelevalve Ameti sideteenuste osakonna peaspetsialist Jaan Kork selgitab, millised on ehitustegevusele kehtivad nõuded liinirajatiste kaitsevööndis.

Ehitus- ja arendustegevuse käigus ei arvestata pahatihti ehitustegevuse piirkonda jäävate sideettevõtjate kaablite, kaablikanalisatsioonide, sidekappide ja muude liinirajatistega ning ebaseaduslikult tegutsedes neid lõhutakse. Arendajad ja ehitajad jätavad üsna sageli liinirajatiste omanikelt kaitsevööndis tegutsemiseks nõutavad load taotlemata või ei järgi kõiki loaga kehtestatud tingimusi. Eestis on igal aastal arvukalt juhtumeid, kus lohakalt tegutsedes on tekitatud märkimisväärset kahju.

Ehitusload antakse kergekäeliselt

Ette on tulnud ka juhtumeid, kus kohalikud omavalitsused väljastavad ehituslubasid kergekäeliselt ega kontrolli ehitusprojekti vastavust detailplaneeringule. Samuti ei väljastata alati piisavaid projekteerimistingimusi, millest projekteerija peab ehitusprojekti koostamisel lähtuma, ega nõuta ehitusprojekti kooskõlastamist kohaliku omavalitsuse territooriumil tehnovõrke ja –rajatisi omavate isikutega.

Kaitsevööndis tegutsemiseks tuleb tutvuda kehtestatud nõuetega

Liinirajatise kaitsevööndis tegutsemiseks tuleks esmalt kindlasti tutvuda selleks kehtestatud nõuete ja kitsendustega. Tehnilise Järelevalve Amet soovitab enne hoonete ehitamist ja  lammutamist või mulla- ja raietööde alustamist pöörduda Elioni volitatud esindaja AS Eltel Networks poole, kellel on kõige enam teavet sideettevõtjatele kuuluvate liinirajatiste paiknemise kohta. Seda on soovitatav teha ka siis, kui ehitusprojektis või kinnisasja kitsenduste kaardil ei ole märget sidekaabli olemasolu kohta.

Loata tegutsemine on keelatud

Liinirajatiste kaitsevööndis on keelatud igasugune tegevus, mis võib ohustada liinirajatist ja kui puudub liinirajatise omaniku luba. Kaitsevööndis ei tohi ilma loata ehitada, lammutada ega renoveerida. Samuti on keelatud ilma loata istutada ning langetada puid ja põõsaid, lõigata puude oksi, teha tuld, tõkestada juurdepääsu liinirajatiseni, kinnitada liinirajatise külge reklaamplakateid jms.

Pinnases paikneva liinirajatise kaitsevööndis on keelatud omaniku loata töötada löökmehhanismidega, tihendada, tasandada või koorida pinnast, ladustada ja teisaldada raskusi ning rajada transpordivahenditele ja mehhanismidele läbisõidukohti.

Kahjustustega seotud kulud kannab põhjustaja

Kui liinirajatis saab kahjustada, siis kahjustuste likvideerimisega seotud kulud kannab kahjustuste põhjustaja.

Kui liinirajatise omanik ei ole teada, ei tohi tegevust alustada või jätkata enne omaniku selgumist.Olenemata sellest, kas liinirajatis on nõuetekohaselt märgistatud, kas liinirajatise kohta oli märge ehitusprojektis, ehitisregistris või kinnisasja kitsenduste kaardil, saab vastutusele võtta liinirajatise kahjustaja ning kaitsevööndis loata tegutseja.Liinirajatise kahjustamise eest ja omaniku loata tegutsemise eest saab väärteomenetluse korras teo toimepanijat karistada kuni 50 000 krooni suuruse trahviga.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785