Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 8. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KÜSITLUS: Mille järgi valite äripinda?

Firmajuhid lähtuvad rendipinna valikul eelkõige logistilisest mugavusest ja hästi ligipääsetavast asukohast, hind on küll tähtis, ent pole primaarne.

Atso Matsalu, ASi Puukeskus juhatuse esimees

Praegu me kindlasti hea meelega uut äripinda ei vali, sest meil on uus pind, mis ehitati ekstra meie jaoks.

Projekti kirjutasime sisse meile vajalikud kriteeriumid, mis lähtuvad meie lao mõõtude eripärast ja kasutatavatest moodulites, lisaks puiduga tegelemise eripäradest.

Ühes laos on näiteks olemas niiskuse kontroller, et hoida kuiva puitu vajalikel tingimustel. Ruumi mõõdud peavad olema sellised, et spetsiaalsed riiulid mahuks ära ning oleks mugav tõstukitega liikuda. Kui poleks tegu spetsiaalselt meie jaoks rajatud terminaliga, saaksime samuti hakkama, lihtsalt see teeks tegutsemise tunduvalt ebamugavamaks ja aeganõudvamaks.

Aga kui peaks siiski uue üüripinna valima, siis see peaks asuma kindlasti kesklinnast väljas, samas paiknema mõne ringtee lähedal, nagu praegu oleme Jüri ringtee läheduses. Sinna peaks olema hea ligipääs ning väga lähedal ei tohiks asuda ühtegi teist meiega samas valdkonnas tegutsevat ettevõtet.

Ants Lusti, OÜ Identity juhataja:

Pole oluline, kas tegu on hea või halva ajaga, valikukriteeriumid on samad. Oluline on ruumide selline asukoht, kuhu saaks nii klient kui ka oma töötaja muretult ligi, ning parkimiskorraldus, mis oleks logistiliselt mugav ning samas mitte liiga kallis.

Muidugi vaatame ka ruumide rendihinda ja seda, mida selle keskkonna eest maksta tasub. Miljöö peab olema eriline, me kindlasti ei rahuldu karbiga standardses büroohoones. Ruum peab olema kas uudne ja mõnes mõttes eriline või tavapärasest erineva atmosfääriga, sest loovus peab saama lendu tõusta. Keskkond peab toetama inimest, kes selles ruumis töötab.

Kui klient kontorisse satub, siis teda tabab ka ohhoo-efekt, aga kõige olulisem on ikkagi oma töötaja, peaasjalikult tema jaoks peab ruum toetav olema, keskkond peab tervikuna tegevust toetama. 

Ideaalis võiks ruum olla selline, kus oleks võimalik ruumide rolle ümber mängida, mingitest osadest loobuda või vajadusel pinda juurde saada. Selline paindlikkus on oluline, kuna kui firma kasvab, võimaldab see ruumi juurde hankida ning firma kahanemisel pinda käest ära anda.

Sobivatest pindadest on silma jäänud näiteks Ülemiste City, kus on huvitavaid hooneid, eelkõige just vanemate ja väiksemate majade hulgas. Võiks sobida ka mõni tehasehoone, mida oleks lihtsate vahenditega ja mitte eriti kulukalt võimalik ümber ehitada. Ka uued ja huvitavad büroohooned sobiksid. Mitte standardsed, aga omapärasemad. Ruumil peaks juures olema mingi eriline fiiling.

Tundub, et oluline on ka klastrite tekkimine, kus ühe valdkonna ettevõtted saavad tegutseda ühes hoones või piirkonnas. Sellisteks näideteks on piirkondadest näiteks Baltika kvartal ja eelpoolnimetatud Ülemiste City. Huvitav koht on ka Niine 11 tekkinud uuenduslike ettevõtete kogum.      

Erko Tamuri, ASi BCS Itera juhatuse esimees:

Oleme olnud viis aastat oma pinna peal Pärnu maanteel ja sellega rahul. Rendileandja on praegu ka hindades üsna paindlik, hinnaga olema rahul.

Kuna oleme konsultatsioonifirma, käivad meie töötajad pigem klientide juures.

Seega on tähtis, et rendipind oleks linnas ning et sealt oleks omakorda hea ligipääs linnast väljuvatele maanteedele. Oluline on ka, et kõigil 35 töötajal oleks olemas mugav parkimisvõimalus, mis lisaks oleks tasuta või vähemalt soodne.

Piirkondadest võiks sobida näiteks Tammsaare tee või Sõpruse pst, need on kõige äärmisemad kohad, mis veel sobivad. Ei taha olla päris südalinnas, kus on parkimine keerulisem ja samas ka hinnad kõrgemad, aga siiski kesklinnas. 

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785