Autor: Katre Pilvinski • 6. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad hakkavad turgutama kodulaenu turgu

Pangad asuvad taas eluasemelaenu turgu vallutama - Nordea tuleb peatselt turule kampaaniaga ning klientide ebakindlust tuleviku ees püütakse vähendada uute kindlustustoodetega.

"Tänu tugevale kapitaliseeritusele oleme väljastanud eluasemelaene kogu aeg - nii headel kui ka halbadel aegadel. Eluasemelaenu tingimuste muutmine tuleneb nii turusituatsioonist kui ka panga krediitipoliitikast," rääkis Nordea jaepanganduse juht Olavi Pakkonen.

Kampaania algusaega ei soovinud Pakkonen täpsustada. Küll aga langetas pank märtsi viimasel nädalal Nordea EEK Prime'i baasintressimäära, mis panga sõnul ei ole siiski eluasemelaenukampaania alguskuupäev.

"Tegelikult on pangad viimsed pool aastat sellise hoiakuga, et nad on valmis eluasemelaenu välja andma," sõnas ASi Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

"Siin on küsimus, et kes tuleb välja kampaaniaga, kes vaikimisi. Tõsi on, et mitte kõik kommertspangad ei otsi uusi kliente, aga siiski enamik suuremaid pankasid on valmis eluaselaenu mõistlikel tingimustel väljastama," rääkis ta.

Sooman tõi näite, et SEB tuli turule kindlustusega töökaotuse ja -võimetuse vastu. "See näitab, et nad on huvitatud turul laenamisest," lisas ta.

Huvi kinnisvara vastu on

"Kui pangad tahavad laenuturgu elavdada, siis meie omalt poolt nõustame pankasid nii palju kui võimalik turuinfoga," märkis Sooman.

Ta kinnitas, et huvi kinnisvara vastu on kasvanud. "Viimase poole aasta jooksul on hinnatase stabiliseerinud ja teiseks, tehingute arv on tõusu teel," lisas ta.

"Inimesed, kes on oma ostuotsust aastaid edasi lükanud, ning kui nad praegu on veel maksejõulised ja nende ostujõud on säilinud, siis nad teevad ikkagi selle kinnisvaraostu ära. Suhteliselt eranditult kõik turuosalised tõdevad, et põhi on käes," rääkis ta.

"Eelmisel aastal jäid tehingud puhtalt selle taha, et pankade tingimused olid nii halvad. Aga tänavu on pangad ikkagi maha rahunenud, kahjud on kokku löödud ning on aru saadud, et nüüd tuleb edasi elada," märkis Sooman.

"SEB väljastas märtsis 60% enam eluasemelaene kui aasta eest samal ajal, seega on aktiivsus taastumas ka ilma spetsiaalse kampaaniata," märkis SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuht Triin Messimas.

"Kinnisvarahinnad ja eluasemelaenu tingimused on praegu soodsad ja sissetuleku kaotamise riski vastu pakub SEB spetsiaalset kindlustust," lisas ta.

"Oleme pakkunud laenumaksete kindlustust alates 2008. aasta kevadest ja praegu aitab kindlustusselts tasuda 100 pere eluasemelaenu," rääkis Messimas.

Bigbanki juhatuse liige Kaido Saar sõnas, et ka nemad tulid äsja sarnase tootega turule. "Kui inimene peaks laenu kestel töö kaotama, siis maksab 12 kuu jooksul maksed kindlustus. Tõepoolest, seda laenu võib kasutada ka eluasemelaenude omafinantseeringu tarbeks," rääkis pankur.

"Suuri eluasemelaenule keskenduvaid kampaaniaid me praegu ei planeeri," ütles Swedbanki eluasemelaenu osakonna juhataja Anne Pärgma.

Pärgma lisas, et oma laenutingimused on nad juba mõnda aega tagasi üle vaadanud ning varasema 80% asemel finantseeritakse nüüd kuni 90% ulatuses tagatise turuväärtusest. Lisatagatise korral võib omafinantseeringu määr olla koguni 0%.

Palk ja korteri hind võrdne

"Kui vaadata kogu Eestit üldiselt, siis esimest korda on keskmine netokuupalk võrdne korteri keskmise ruutmeetri hinnaga ehk siis hinnad on vastavuses töötavate inimeste sissetulekuga," märkis Pärgma.

Tema sõnul toimub pidev koostöö kinnisvaravahendajatega. "Näiteks aprillis toimub hindamisalane koostöökuu Tallinnas ja Harjumaal Rime Kinnisvarabürooga ning mujal Eestis Pindi Kinnisvarabürooga," rääkis ta.

Sampo Panga krediidivaldkonna juht Ly Hõbe ütles, et nende hinnangul on viimastel kuudel olnud huvi eluasemelaenude vastu suhteliselt stabiilne. "Sampo pakub klientidele jätkuvalt võimalust taotleda eluasemelaenu alates omafinantseeringu määrast 0% lisatagatise olemasolul ning seda nii ujuva kui ka fikseeritud intressimääraga, selles osas me lähiajal muudatusi ette ei näe," rääkis Hõbe.

Ta lisas, et kui kliendil on soovitud laenusummaks vajalikud tingimused täidetud, siis probleeme laenu andmisel nad näe. "Seepärast ei ole me planeerinud lähiajal ka eraldi eluasemelaenukampaania läbiviimist," lisas Hõbe.

Eesti laenuralli algusajaks oli 2003. aasta ja selle eestvedajaks peetakse just Nordea Eesti filiaali, mille laenumaht kasvas 2003. aastal 58%. Järgnesid Sampo Pank 40% ning toonane Ühispank 27%-lise laenumahu kasvuga.

Suurima laenuportfelliga Hansapangal kasvas laenumaht 2003. aastal 22%. Reaktsioonina vabastati 2004. aasta mais laenurallile loiult reageerinud panga eraisikute panganduse juht Andres Liinat töölt.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785