Autor: Katariina Krjutškova • 19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerijad võitlevad odavate hangetega

Projektbüroode liit saatis majanduministeeriumisse kirja, et osa projekteerimisettevõtete teenustest on põhjendamatult odavad ja sellega seatakse konkurendid ebavõrsesse seisu.

Oma kirjas tõi projektbüroode liit välja, et maanteeamet hangib ASilt Teede Tehnokeskus põhjendamatult madala hinnaga teenust. “Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium põhimõtteliselt nõustub Teiega, et põhjendamatult madalad pakkumised võivad moonutada konkurentsi ega ole pikemas perspektiivis jätkusuutlikud,” seisab vastuskirjas projekteerijate liidule, mille on allkirjastanud majandusminister Juhan Parts ja maanteeameti teedetalituse peaspetsialist Jelena Figurina mõni päev tagasi.

Kirjas antakse vastus Kurna, Luige ja Juuliku eritasandiliste ristmike tehniliste projektide koostamise riigihankele, sest projektbüroode liidule jääb selgusetuks, kuidas nii madala hinnaga saab teenust pakkuda.

Maanteeamet on saanud hinna kohta selgitusedKui teenuse hind tundub hankijale põhjendamatult madal, võib hankija nõuda selgitusi. Maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu sõnul on nad hankepakkujalt selgitused saanud, aga need on konfidentsiaalsed.

Majandus- ja kommunikatsiooniminsteeriumi alluvuses tegutseva ASi Teede Tehnokeskus juhi Taimo Mureri sõnul ei saa selgituste sisu kommenteerida, sest hanketegevus on pooleli ja maanteeamet pole oma otsust veel langetanud.

Projektbüroode liidu hinnangul esitab ASi Teede Tehnokeskus projekteerimise hankekonkurssidel madalamaid pakkumisi, sest teenib tulu teistelt tegevusaladelt. “Meile teadaolevalt on AS Teede Tehnokeskus senise tegevuse jooksul projekteerimine olnud alati kasumlik tegevus ja teiste tegevusalade arvel ei ole seda olnud seetõttu vaja doteerida,” vastas majandus-ja kommunikatsiooniministeerium.

“See ei vasta kindlasti tõele. Me ei kata ühtegi oma tegevusala teiste tegevusalade arvel,” vastas Murer. Tema sõnul moodustavad projekteerimisteenuse maksumuse enamasti tööjõukulud, mis ettevõtete lõikes võivad põhjustada suuremaid hinnaerinevusi. “Projekteerimise hinnad on langenud ning projekteerimisturg ei ole veel stabiliseerunud. Kõik ettevõtted panustavad praegu sellele, kuidas tööjõu kasutamise efektiivsust suurendada ja kulutusi optimeerida,” ütles Murer.

Projektbüroode ühendus teatas aga juba jaanuaris, et kuna projekteerijad teevad pidevalt alapakkumisi, peaks ettevõtted omavahel kokku leppima hindade alampiiri. “Projekteerijatel on aeg seljad kokku panna ja jõuda arusaamisele, millise hinnaga on võimalik kvaliteetselt projekteerida, millised hinnad on õiglased, meie kutseoskuste väärilised ja millest allapoole pakkumisi ei ole mõistlik ega sobilik teha,” kirjutas Eesti Projektbüroode Liidu tegevdirektor Mauno Inkinen.

Tema hinnangul viib madalaima hinnaga pakkuja edukaks tunnistamine alla arhitekti ja inseneri kutseoskused ja maine.

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul oleks hinnakokkuleppe puhul tegu kartelliga ja seda ei tohiks mingil juhul lubada. Ots pidas jaanuaris Inkineni esitatud väljakutset kahtlaseks.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785