10. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Torustiku tervist mõjutab hoone sisekliima

Veetorude külmumist aitavad vältida püsiva sisetemperatuuri hoidmine paarikümne kraadi juures ja nirisema jäetud vesi. Probleemsele torustikule on mõistlik paigaldada küttekaabel.

Solamerk OÜ omanik Margus Mironov märkis, et hädad külmunud torudega saavad alguse tavaliselt vundamendi juurest, kus torud on liiga madalale paigaldatud. "Enamasti on tegemist ehituslike vigadega, ent palju sõltub ka materjalist. Kaasaegsed torud on enamasti plastist ning need naljalt ei külmu," selgitas ta. Kõige riskantsem on torude kinnikülmumise seisukohast tema sõnul periood, kui sula- ja külmaperioodid vahelduvad.

Vanu malmtorusid pole mõtet soojustada

Torustiku külmumise oht püsib ka külmalaine järel - torustiku pinnale tekib kondensaatvesi, mis soodustab torus oleva vee jahtumist. Külmumisele on altid ka veetorud, mis on peidetud kehvasti soojustatud seinte sisse, kusjuures neid on üsna raske sulatada. Kanalisatsioonitorud võivad külmuda ka siis, kui nad on vale kaldega.

Mironovi sõnul ei pruugi madalale paigutatud torudega alati probleeme tekkidagi. "Mõni toru on vaid 40 cm sügavusel, ent korralik soojustus ei lase sel külmuda," märkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785