4. veebruar 2010

Raske lumi lõhub katuse

HaldusExpert OÜ juhtivpartner Genro Paas kirjutab, et juhul kui korteriühistute esindajad ja eramute omanikud otsustavad kulusid kokku hoida katustelt lume koristamise pealt, tuleb kevadel silmitsi seista märksa suuremate kulude ja kahjudega.

Paksusega 50 cm märga lund 1m² katuse pinnal kaalub umbes 200 kg. Seega näiteks 100 m² suuruse, lamekatusega maja katusele tähendab see ca 20 tonni lisaraskust.

Tuleb veenduda, et vee äravoolurennid ja -trapid oleksid jääummistustest puhtad. Lume sulades peab olema tagatud veele äravool, vastasel juhul tekib lamekatusega majadel nn „basseini“ efekt. Kui veel puudub äravoolu võimalus, hakkab vesi imbuma mikropragudesse. Liigne niiskus hakkab kahjustama betoonkonstruktsiooni. Viimaste korruste korteritele tekkinud veekahjustused on suuresti tingitud eelkõige sellest, et lume sulaveele ei ole tagatud korralikku äravoolu.

Lisaks lumetõrjele majakatuselt on kohustus eemaldada ka jääpurikaid, tagamaks jalakäijate ohutuse.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688